Työsuhde

Jos sinut lomautetaan, toimi näin

Jos sinut lomautetaan, voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, mikäli ansiopäivärahan edellytykset täyttyvät.

Jos et ole varma täyttyvätkö edellytykset kohdallasi, tarkista päivärahan ehdot tästä.

Työttömyysturvaan on koronapandemian myötä tulossa muutoksia, joten seuraa Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n tiedotusta aiheesta.

Jos sinut lomautetaan, toimi näin:
1. Ilmoittaudu heti ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa. Tunnistautumiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Koronatilanteesta johtuen TE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja ilmoittautumisen yhteydessä, vaan TE-toimisto pyytää lomautustodistuksen tarvittaessa.

Lomautettujen tulee työttömyysetuutta saadakseen käynnistää itse työnhakunsa TE-toimistossa. Työhaku käynnistetään ensisijaisesti verkossa, osoitteessa www.te-palvelut.fi pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla tunnistautuen. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia tai sirullista henkilökorttia, voit käynnistää työnhaun ainoastaan ottamalla henkilökohtaisesti yhteyttä TE-toimistoon.

Huom! Myös lomautettujen on haettava kokoaikatyötä saadaakseen päivärahaa.

Työnhaun voit käynnistää jo ennen, kuin lomautuksesi alkaa. Käynnistettyäsi työnhaun, pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden mukaan. Työttömyyskassa voi maksaa päivärahaa ainoastaan ajalta, jolloin työnhakusi on ollut voimassa.

2. Noin kahden viikon lomautuksen jälkeen voit hakea työttömyyskorvausta työttömyyskassasta tai mikäli ansiosidonnaisen päivärahan ehdot eivät kohdallasi täyty, voit hakea päivärahaa Kelasta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen.

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon jäsenenä lähetät ansiopäivärahahakemuksesi Erkoon.

Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen postitse työttömyyskassaan. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan tarvittavat liitteet:
- kopio työsopimuksesta
- palkkatodistus vähintään 13 (normaalisti 26) lomautusta edeltävältä viikolta
- kopio lomautusilmoituksesta

Asianmukaisesti täytetty hakemus jouduttaa käsittelyä. Hae päivärahaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lomautuksen alkamisesta. Yli kolme kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

3. Täytä hakemus ensimmäisestä lomautuspäivästäsi lähtien. Lomautuksen jatkuessa lähetä hakemukset aina kalenterikuukausittain. Merkitse hakemukseen kuitenkin tilanteesi aina kokonaisten kalenteriviikkojen osalta, vaikka kuukausi alkaisi tai päättyisi kesken kalenteriviikon.

4. Jos haluat, voit itse arvioida tulevan päivärahasi määrän päivärahalaskurin avulla. Työttömyyskassa antaa lopullisen päätöksen päivärahan määrästä sitten, kun hakemus on käsitelty.

5. Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista (mm. työssäolo, ansaitut palkat, yritystoiminta, erilaiset palkkiot, opiskelu, sairausloma ja perheellesi maksetut sosiaalietuudet) päivärahahakemuksella työttömyyskassaan. Ilmoita muutoksista tarvittaessa myös työ- ja elinkeinotoimistoon (mm. jos on kyse työllistymisestä, yritystoiminnasta, opiskelusta tai sairauslomasta).

Lisätietoa

Jos tarvitset neuvoja, ota yhteyttä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan

Sähköpostitse
erityiskoulutettujen.tk (at) erko.fi
Suosittelemme lähettämään luottamuksellisia asioita koskevat yhteydenotot ensisijaisesti suojatussa yhteydessä toimivan verkkoasiointimme kautta.

Puhelimitse
Soittamalla kassan puhelinpäivystykseen.
Palvelunumero on (09) 7206 4343.

Erkon puhelinneuvonta palvelee maanantaisin ja torstaisin
klo 12 - 15. 

Jos pääset puhelimessa jonoon, älä sulje puhelinta, koska menetät tällöin jonotuspaikkasi. Puhelusta veloitetaan paikallisverkkomaksu, myös jonotusajalta.

Linkkejä

Lomauksesta Erityiskoulutettujen työttömyyskassan sivuilla.

Lomautukset ja Korona Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilla.

TE-toimiston ohjeistus lomautetulle.

Usein kysytyt kysymykset lomautuksista ja yt-neuvotteluista Loimun sivuilla.

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa varautuu hakemusruuhkaan.

Lue uutinen työttömyysturvaan vaikuttavista väliaikaisista lakimuutoksista.

 

Sivua päivitetty 22.04.2020

 

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu