kuu

Maan uskollinen kiertolainen Kuu

Tähän asti on ajateltu, että Kuu syntyi pian Maan syntymisen jälkeen noin 4,3 miljardia vuotta sitten. Tuolloin Marsin kokoluokkaa oleva protoplaneetta Theia olisi törmännyt Maahan. Kolarin tuloksena Maata kiertävälle radalle olisi päätynyt paljon materiaalia, joka vähitellen olisi kerääntynyt kasaan ja muodostanut Kuun.

Nyt kuitenkin tämä näkemys haastetaan, kun israelilaisen Weizmann Institute of Sciencen tutkijat ovat sitä mieltä, että Kuu olisikin muodostunut useiden isojen törmäysten seurauksena, ainakin 20 suurta törmäystä olisi tapahtunut.

– Aurinkokunnan lapsuudessa törmäyksiä sattui yhtenään, ja siksi on luonnollisempaa, että useat sellaiset johtivat Kuun muodostumiseen yhden tietyn törmäämisen sijaan, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Raluca Rufu.

Tutkimus on julkaistu Nature Geosciencessä.

Asteroiditörmäysten seurauksena Maalla oli jopa kymmeniä pienempiä kuita.

teksti Tuula Kilpeläinen • Kuva ShutterStock

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.