uratarina

Nanopartikkeli tuo tehoa lääkkeeseen

Åbo Akademin tutkimusryhmä on saavuttanut merkittäviä tuloksia nanopartikkelien käyttämisessä kohdennettuun lääkitsemiseen. Lääkeainetta tarvitaan vähemmän sen kohdistuessa vain sairaaseen soluun sen tunnuspiirteiden perusteella ja haittavaikutukset vähenevät.

Nanolääke tarkoittaa nanoteknologian lääketieteellistä sovellusta, jossa nanopartikkeleja hyödynnetään lääke- tai merkkiaineen kuljettamisessa haluttuun paikkaan elimistössä.

– Nanopartikkelin huokosiin lisätty lääke­aine pysyy piilossa kunnes se on kulkeutunut oikeaan paikkaan. Esimerkiksi syövän hoidossa partikkelin pintaan liitetyt molekyylit tunnistavat syöpäsolut niille erityisten reseptorien perusteella ja mahdollistavat lääkkeen siirtymisen esimerkiksi limakalvon ja soluseinämän läpi sairaisiin soluihin, kertoo Åbo Akademin tohtorikoulutettava Diti Desai.

Suolistoon kohdennetun nanopartikkelin täytyy sietää paljon toimiakseen oikein. Haasteena onkin ollut luoda vaaraton tapa kuljettaa lääke perille niin, että se kestäisi suun kautta otettuna mahalaukun alhaisen pH:n sekä suoliston entsyymit. Tutkimuksessa on käytetty piioksidista valmistettuja partikkeleja, jotka ovat vesiliukoisia ja turvalliseksi luokiteltuja.

Menetelmällä nähdään mahdollisuuksia myös diagnostiikassa, jolloin nanopartikkelin huokosiin lisätään magneettikuvissa näkyväksi merkkiaineeksi kliinisessä käytössä olevia gadoliniumkelaatteja tai partikkelin ytimeen gadoliniumoksidia.

Monitieteellisyys johti menestykseen

– On virkistävää, että tiede on nykyään tiimityötä. Meidänkin tutkimuksessamme yhdistyi kolme tieteenalaa: nanomateriaaleihin ja farmasiaan erikoistunut Jessica Rosenholmin ryhmä, minun suolistobiologiaryhmäni sekä Cecilia Sahlgrenin solubiologian ryhmä. Saavutimme hienoja tuloksia, joihin kukaan meistä ei olisi yksin päässyt, toteaa Åbo Akademin biologian akatemialehtori Diana Toivola.

Nanolääkkeet mahdollistavat sen, että lääkeainetta tarvitaan merkittävästi vähemmän, jolloin voidaan vähentää myös sivuvaikutuksia elimistölle. Lisäksi lääkeainetta kulkeutuu vähemmän luontoon. Yhdistelmähoidoilla voidaan saavuttaa synergiaetuja.

– Syövän hoidossa nanopartikkeliin voidaan kytkeä useaa eri lääkettä, jotka yhdessä vaikuttavat tehokkaammin kuin yksittäinen lääke ja annostelua voidaan räätälöidä potilaan tarpeen mukaan, jatkaa Desai.

laakeHaasteena on ollut luoda vaaraton tapa kuljettaa lääke perille.

 

Pitkä tie kuljettavana nanolääkkeen käyttöönottoon

Vaikka itse lääkeaine olisi vakiintunut, sen ominaisuudet voivat muuttua täysin nanopartikkeliin kytkettynä ja esimerkiksi biohajoavuutta pitää testata tarkkaan ennen laajamittaista käyttöönottoa.

– Tutkimiemme nanolääkkeiden saaminen markkinoille kestää ainakin 15 vuotta. Olemme kuitenkin toiveikkaita, Desai hymyilee.

Tulokset osoittavat, että riittävän kestävä nanopartikkeli on mahdollista luoda, jolloin aikaisempaa pienempi määrä lääkeainetta saadaan kuljetettua haastavien olosuhteiden läpi oikeaan kohtaan suolistossa ja vapautettua limakalvon läpi oikeaan soluun niin, että se todistetusti vaikuttaa.

– Perustutkimus, jota me teemme, edesauttaa toivottavasti tulevaisuudessa ihmiskunnan terveyttä, päättää Toivola. •

tekstI ja kuvat heikki räisänen

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.