Opiskelijat ja nuoret asiantuntijat (kesä)töissä

Tässä jutussa saamme pientä osviittaa siitä, millaisia urapolkuja kolme nuorta alojemme asian­tuntijaa on lähtenyt kulkemaan. Yhteistä kaikilla näillä urapoluilla on taitojen opettelu ja näyttöjen antaminen muuallakin kuin työelämässä, yleisten työelämätaitojen tärkeyden hahmottaminen ja oppiminen sekä ennakkoluulottomuus työnhaussa.

Petteri Pyykkö: Kenttäkokeita suolla ja datan­käsittelyä

Petteri Pyykkö
petteri

Neljättä vuotta Helsingin yliopistossa meteorologiaa opiskeleva Petteri Pyykkö, 24, oli viime kesänä töissä Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella määrittäen metsien suoalueiden kasvihuonekaasupäästöjä.

Parina päivänä viikossa hän ajoi fysiikan laitoksen pakettiautolla Tammelaan mitatakseen paikallisen suon metaani- ja hiilidioksidipäästöjä. Loput viikosta hän käsitteli tuloksia fysiikan laitoksella Helsingin Kumpulassa.

– Tavoitteemme oli selvittää, toimiiko kyseinen suo hiilinieluna vai hiililähteenä ja miten hakkuut vaikuttavat suon hiilitaseeseen. Johtopäätös oli, että mitä kosteampaa on, sitä enemmän suo ja tietyt puulajit päästävät metaania ilmaan, hän kertoo.

Pyykkö piti hyvin paljon työstään tutkimusavustajana ja työn vaihtelevuudesta. Tänä keväänä hän aikoo lähteä puoleksi vuodeksi vaihto-opiskelijaksi Ruotsin meteorologiseen instituuttiin Tukholmaan. Kesätöitä etsivien kannattaisi hänen mukaansa selvittää haastattelua varten tarkasti, millaiseen työhön on hakemassa, koska siten voi osoittaa olevansa kiinnostunut tehtävästä.

 

Saara Santaniemi: Kesätyöpaikka löytyi netistä hakukoneen avulla

Saara Santaniemi
saara

Kolmatta vuotta metsätieteitä Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Saara Santaniemi, 22, etsi viime keväänä kesätyöpaikkailmoituksia netistä Googlen avulla.

– Syötin hakusanaksi esimerkiksi ’kesätyö’ ja lisäksi kävin tuttujen yritysten kotisivuilla. Lopulta osuin sattumalta Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksen sivuille, hän kertoo.

Yhdistys ilmoitti sivuillaan avoimesta harjoittelupaikasta, johon kuului metsäasiantuntijoiden avustamista kentällä, leimikon rajaamisessa ja metsäsuunnitelmien ennakkokuvioinnissa.

– Jo haastattelussa minulle sanottiin, että saan sen paikan. Lisäksi työpaikka oli aivan vanhempieni kodin lähellä, hän kertoo onnekkaasta sattumasta. Santaniemi iloitsee myös siitä, että pääsi käytännön töihin, vaikkakin työ ei täysin vastannut koulutusta.

– Tehtävä oli tarkoitettu metsäinsinöörille, mutta koin, että siitä oli silti paljon hyötyä. Pidin työpaikasta paljon ja siellä oli mahtava ilmapiiri. Siksi Santaniemi kehottaakin kaikkia hakemaan rohkeasti kaikenlaisia tehtäviä, vaikka ne eivät täysin vastaisikaan koulutusta. Työntekoa ei myöskään kannata pelätä.

– Eteen voi tulla epämieluisiakin tehtäviä, mutta kaikista niistä oppii jotakin.

 

Paula Lehtinen: ”Kesätyö löytyy verkostojen avulla”

Paula Lehtinen
paula

Paula Lehtinen, 23, opiskelee biolääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa kolmatta vuotta. Biolääketiede yhdistää luonnontieteet ja lääketieteen ihmisen terveyden edistämiseksi. Viime kesänä hän oli töissä eläinvälitteisten infektioiden diagnostiikkaan erikoistuneessa Reagenassa, jossa hän toimi avustavana tuotantotyöntekijänä kemian puolen tuotannossa.

– Alun perin aloitin siellä tuntityöläisenä keväällä 2015. Seuraavana syksynä jatkoin tuntitöitä ja sitten aloitin kesätyöt, hän kertoo. Työhön kuului liuosten valmistusta sekä näytteiden purkitusta ja pakkaamista.

– Tiukat aikataulut opettivat ajanhallintaa. Nopeissa projekteissa korostuivat ryhmätyötaidot. Opin paljon uutta myös laaduntarkkailusta.

Avointen hakemusten lisäksi kesätyönhaussa kannattaa panostaa verkostojen luomiseen.

– Itse olen ollut mukana järjestötoiminnassa kuten ainejärjestön hallituksessa. Olemme järjestäneet yritys- ja alumni-iltoja, joissa opiskelijat ovat voineet verkostoitua.

– Työnhaussa ei kannata lannistua, vaikkei heti pääsisikään unelmatyöpaikkaansa. Siitäkin voi iloita, että on saanut jalkansa oven väliin oman alan yritykseen, hän vinkkaa.

 

teksti Marja Saarikko

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.