Kiertotalous

kiertotalous

Kiertotalous haastaa yritykset

Kiertotalous merkitsee murrosta, josta selviytymiseen tarvitaan panostuksia luovuuteen.

Kiertotalous on kokonaisuus, jossa tuotteet on suunniteltu helposti kierrätettäviksi, uudelleen­käytettäviksi, purettaviksi ja käytettäviksi osina uusien tuotteiden valmistuksessa – ja ne voivat myös muuttua tuotteista palveluiksi. Kiertotalouden vahvistuessa vuosisatoja harjoitettu raaka-ainetalous, jossa tuotteet valmistetaan, käytetään ja heitetään pois, vastaavasti heikkenee.

Sitran projektinjohtaja Kari Herlevi sanoo, että kiertotalous on tyypillinen murros, joka toisaalta tuhoaa ja toisaalta luo työpaikkoja. Sen potentiaalisia nettovaikutuksia työllisyyteen on kuitenkin tutkittu varsin vähän.

Korkein positiivinen arvio on Rooman klubin viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa. Siinä arvioidaan, että tiettyjen energiatehokkuuden, uusiutuvien energianlähteiden, kierrätyksen ja materiaalitehokkuuden tavoitteiden saavuttaminen loisi Suomessa jopa yli 75 000 lisätyöpaikkaa.

– Uskon, että on mahdollista luoda työpaikkoja. Mutta en lähtisi tässä hypettämäänkään. Tämän mekanismin kautta kenttä joka tapauksessa uusiutuu.

Toinen asia on, miten nämä muutokset vaikuttavat työn tekemisen tasolla. Herlevi ottaa esimerkiksi traktorivalmistaja Valtran pullopantti-tyyppisen järjestelmän, jossa traktorien omistajat voivat vaihtaa rikkinäisen vaihdelaatikkonsa tehtaalla kunnostettuun.

– Vaihdelaatikoiden kunnostus on tehtaalla suosittu työtehtävä, sillä se vaatii työntekijältä huomattavasti enemmän kuin automatisoitujen linjojen valvonta. On kiinnostavaa nähdä, millaisiksi vanhat työpaikat muuntautuvat kiertotalouden myötä.

Herlevi ennustaa, että uusia työpaikkoja syntyy tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Kansainväliset velvoitteet ja myös ihmisen arjen valinnat haastavat yritykset innovoimaan ja tuomaan kiertotalouden ja puhtaan teknologian ratkaisuja markkinoille. Uusille kestävän kehityksen ratkaisuille – ei siis pelkille teknologioille – tulee olemaan selvä kysyntä. •

Kiertotalous 2/4

teksti Jussi-Pekka Aukia

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.