Kirjanurkka

kirjat

Suomessa kiusataan paljon

Moni tulee töihin väsyneenä, kun yö on taas ollut katkonainen. Mielessä on pelko tulevasta päivästä. Mitä kiusaaja keksii tänään? Kiusatun lisäksi jokaista kiusattua kohden on monta ihmistä, joiden aikaa ja energiaa kuluu välimaastossa olemiseen: kiusaajan tai kiusatun tukemiseen ja valtapeliin osallistumiseen.

Kiusaaminen on koko työyhteisön ongelma. Se murentaa sekä kiusatun että muiden työntekijöiden hyvinvointia. Se voi jatkua vuosia.

Kiusaamisen on arvioitu aiheuttavan vuosittain miljardien kulut yhteiskunnallemme.

Työpaikkakiusaaminen talttuu koulutuksella ja selkeillä toimintamalleilla. Tämä kirja puhuu erityisesti narsistista kiusaajana ja kuinka pelastaudutaan kiusaajalta tai jopa narsistilta. Rajanveto kiusaamisen ja epäasiallisen käyttäytymisen ja narsismin välillä on vaikeaa.

Luo selviytymisperusta

Ala kerätä aineistoa. Kun sinulla on konkreettista ja selkeää näyttöä tapahtumista ja kiusaamisesta, muiden on helpompi uskoa se. Sinulle epämiellyttävä tilanne voi toisen ihmisen silmissä olla epäuskottavan absurdi.

Immunisoi itsesi. Taisteluun lähteminen kiusaajasi kanssa on raskasta ja verottaa voimiasi entisestään. Minimoi kohtaamiset kiusaajan kanssa ja vahvista omaa henkistä ja fyysistä peruskuntoasi.

Uskoudu. Kiusaajan ja narsistin uhrin taakka on valtava. Tarvitset uskotut, mutta valitse viisaasti. Paras olisi, jos uskottusi ei tunne kiusaajaa entuudestaan.

Keskity itseesi. Ihmiskunnan sivistys rakentuu empatialle. Tämä ei kuitenkaan auta sinua tässä taistelussa. Eli auta ensin itseäsi, jotta säilytät toimintakykysi auttaaksesi muita. Hetkellinen itsekeskeisyys voi tarjota mahdollisuuden pelastaa työyhteisösi.

Valitse strategiasi

Tunnista vaihtoehdot, onko se alistuminen, pakeneminen, taisteleminen vai jokin muu. Analysoi vaihtoehdot, miten toimit, jos valitsemasi strategia ei toimikaan, jääkö sinulle mahdollisuus toiseen vaihtoehtoon.

Taistelusi

Olet valinnut taistelun ja päättänyt, että taistelusi alkaa nyt. Hyväksyt, että taistelu voi olla pitkä ja voimia kuluttava. Tässä vaiheessa ainoa, mitä saat katua, on ettet lähtenyt taisteluun jo aikaisemmin. Älä kuitenkaan tee mitään, mitä joutuisit katumaan loppuikäsi.

Saatat tarvita viranomaisten apua, esim. aluehallintovirastoa, työsuojelua tai poliisia. Viranomaisilla on kuitenkin hyvin rajalliset toimintaedellytykset kiusaamistapauksissa.

Esimiehellä on lain mukaan velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Varsinkin narsismitapauksissa ikävä kyllä käy helposti niin, että esimies uskookin kiusaajaa. Usein käy niinkin, että työyhteisössä on uskomus, että narsistilla on niin tärkeää osaamista, jota ei ole varaa menettää. Narsistit ovat hyviä pönkittämään tätä luuloa.

Taistelusi tie on siis pitkä. Ja oman aikansa vievät vielä asian jälkihoito. Toivo näkyy kuitenkin jo tulevaisuudessa.

Tuula Kilpeläinen

Selviydy narsistista

Opas kiusaajasta vapautumiseen.

Ketterät Kirjat Oy CxO
Academy -sarja
Toni Hinkka  
ISSN 2323-762

 
 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.