Pääkirjoitus

tuulakilpelainen

Työn tekemisen tavat muuttuvat

Suomalainen työelämä muuttuu. Työn tekemisen tavat, muodot ja siitä saadut ansiot vaihtelevat merkittävästi. Työ ei ole enää automaattisesti sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan. Liikkuminen työsuhteisen työn, itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden välillä lisääntyy. Tämä tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.

Mm. alustatyö lyö nyt itseään läpi täällä. Monille alustat ovat järkevä keino saada lisäansioita ja sovittaa työt joustavasti osaksi muuta elämää. Toistaiseksi palvelut eivät juurikaan työllistä ihmisiä kokoaikaisesti. Alustatyössä on myös omat muttansa. Silppuuntuvassa työelämässä pitäisi kehittää itsensä työllistäjien sosiaaliturvaa joustavammaksi. Nyt ei aina ole selvää, miten alustan kautta työtä tekevien työttömyys- tai eläketurva tulisi järjestää.

Kiertotalous on paitsi kierrätystä ja jätteiden syntymisen vähentämistä myös entistä parempaa palveluliiketoimintaa. Kiertotalouden suurin työllistämispotentiaali onkin palvelujen puolella. Kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

Ura-osion Eveliina Pokelalla on varteenotettavia ajatuksia meille kaikille. Kannattaa hakeutua tilanteisiin, joissa pääsee harjoittelemaan argumentointia ja neuvottelua erilaisten ihmisten kanssa. Vastavalmistuneen ei suinkaan tarvitse olla heti valmis asiantuntija, työ tekijäänsä opettaa. Oman osaamisen haastaminen kehittää sekä yksilöä että ammattitaitoa.

Oma osaaminen pitää myös tunnistaa ja siitä on tärkeä osata kertoa muille. Tähän löytyy ohjeita hissipuheen kaavasta. Hissipuheen idea on, että pystyt lyhyesti, esimerkiksi 30 sekunnin aikana kertomaan mielenkiintoisesti itsestäsi toiselle – esimerkiksi hissimatkan aikana.

Mitkä asiat ovat sinulle jäsenenä ammattijärjestösi toiminnassa tärkeitä? Huhtikuussa järjestettävissä valtuustovaaleissa valitaan Loimulle sen ylin päättäjäjoukko, valtuusto, joka luotsaa Loimun toimintaa sen neljän ensimmäisen toimintavuoden läpi.

Äänestysaika on 25.4. asti ja vaalilautakunta vahvistaa tuloksen seuraavana päivänä.

Muistathan äänestää, vain siten voit vaikuttaa. Tuleva valtuusto päättä Loimun toiminnan tulevat suuntaviivat.

Tuula Kilpeläinen • päätoimittaja

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.