Ilmiö

mahla

Koivumahla odottaa läpimurtoaan

Suomessa kerätään parhaillaan talteen koivujen johtosolukoissa virtaavaa maitiaisnestettä eli mahlaa. Mahlakausi alkaa huhtikuun puolivälissä ja kestää kolmisen viikkoa.

Suomessa kerätään parhaillaan talteen koivujen johtosolukoissa virtaavaa maitiaisnestettä eli mahlaa. Mahlakausi alkaa huhtikuun puolivälissä ja kestää kolmisen viikkoa.

Pääasiassa markkinat ovat Euroopassa, mutta tulevaisuudessa myyntijohtaja Susanna Maaranen uskoo etenkin Aasian markkinoiden kasvuun.
susannamaaranen

Sinä aikana on saatava talteen mahlaa koko vuoden tarpeiksi. Etenkin Pohjois-Karjalassa toimivalle Nordic Koivu Oy:lle se tietää kiirettä.

Yhtiö on vuodesta 2001 pullottanut mahlaa myyntiin ja kehittänyt sen keräys- ja tuotantoprosesseja. Tohmajärven koivikoista se kerää vuosittain 30–40 miljoonaa litraa tätä luonnontuotetta, josta 97 prosenttia menee vientiin.

Pääasiassa markkinat ovat Euroopassa, mutta tulevaisuudessa yhtiö uskoo etenkin Aasian markkinoiden kasvuun ja juomateollisuuteen.

Yhtiön myyntijohtajan Susanna Maarasen mukaan 10 vuotta tehty pitkäjänteinen työ tuotteen eteen alkaa viimein kantaa hedelmää.

– Puuvesibisnes on maailmalla kovassa nousussa ja mahlallakin on mahdollisuuksia vaikka mihin. Kookosvesi lanseerattiin vuonna 2005, mutta sen läpimurto tapahtui vasta 2013, hän vertaa.

Mahdollisen kasvun rahoittaminen on kuitenkin iso haaste. – Jos haluaisimme yhtäkkiä valmistaa sata miljoonaa litraa mahlaa, niin miten se onnistuisi, hän pohtii.

Mahlalla pitkät perinteet

Mahla on vedenkaltainen juoma, jolla arvellaan olevan runsaasti terveysvaikutuksia. Sokereiden lisäksi se sisältää hedelmähappoja sekä entsyymejä. Siinä on myös kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania.

Luontaislääkinnässä mahla on tunnettu vuosisatoja. Sitä on käytetty esimerkiksi reuma- ja niveloireiden lieventämiseen sekä kehon puhdistamiseen. Nyt siitä on kiinnostunut myös kosmetiikkateollisuus, joka käyttää sitä kasvovesissä. Siitepölyallergiaankin sen sanotaan auttavan, mikäli siedätyshoito aloitetaan ajoissa.

Vankka tutkimustieto kuitenkin puuttuu. – Meillä oli käynnissä tutkimushanke Iho- ja allergiasairaalan kanssa, mutta se kaatui kustannussyistä, eikä meillä pienenä yrityksenä ole mahdollisuuksia tehdä itse tutkimusta, yhtiön hallinnosta vastaava Arto Korhonen kertoo.

Hygieenisyys on haaste

Koivumahlan kerääminen on periaatteessa helppoa ja onnistuu keneltä tahansa. Sitä varten tarvitaan vain letku ja muovipullo sekä puuhun tehty reikä. Hygieniassa on kuitenkin oltava tarkkana.

– Jääkaapissa mahla säilyy 3–4 päivää, mutta huoneenlämmössä se pilaantuu jopa tunneissa. Kotikerääjän kannattaa pakastaa mahla, mutta me olemme siitä luopuneet samoin kuin pastöroinnista, sillä ne vaikuttavat tuotteen makuun, kertoo Maaranen.

Herkän pilaantumisen vuoksi pullotus- ja keräysjärjestelmien kehittäminen on ollut hyvin haastavaa. Lisähaastetta on tuonut se, että tuotteen on haluttu säilyvän huoneenlämmössä.

– Suurin tietotaito liittyy juuri mahlan keräämiseen ja pullottamiseen ja sitä työtä säätelevät hyvin tarkat laatukriteerit. Emme esimerkiksi pysty ottamaan vastaan muiden tuottamaa mahlaa, Maaranen jatkaa.

Puita mahlan kerääminen ei yhtiön mukaan vahingoita. Puuhun tehty reikä menee nopeasti umpeen, eikä se vaikuta kasvuun. Puu kelpaa sen jälkeen varsin hyvin takkapuiksi tai vaneriksi.

Metsänomistajat voivat yhtiön mukaan saada mahlan keräämisestä lisätuloja, mikäli pystyvät investoimaan keräyslaitteisiin ja sitoutumaan siihen pitkäjänteisesti. Pohjois-Karjala on äärimmäisen hyvää mahla-aluetta, mutta muut Suomen koivikot eivät yhtiölle kelpaa. •

teksti ja Kuvat Marja Saarikko

Koivumahla on perinteinen kevätjuoma

Koivumahla on perinteinen juoma Latviassa, Virossa, Liettuassa, Venäjällä, Valkovenäjällä, Ukrainassa, Puolassa, Suomessa ja myös muualla Pohjois-Euroopassa, kuten myös paikoin Pohjois-Kiinassa. Sitä saadaan alueilta, joissa talvi­lämpötila laskee alle 20-30 Celsius asteeseen. Koivumahlan keruuseen päästään, kun lämpötilat nousevat keväällä nollan yläpuolelle. Kylmän kevään vuoksi tänä vuonna mahlakausi alkoi myöhään. Keruukausi on lyhyt, vain kolmisen viikkoa. Koivumahla on bioaktiivinen neste, joka tarjoaa soluille orgaanisia happoja. Se sisältää pieniä määriä vitamiineja ja muita biologisesti aktiivisia aineosia: vapaita aminohappoja, entsyymejä, välttämättömiä öljyjä, fytohormoneja ja arvokkaita sokereita. Koivumahlan sisältämät mineraalit puhdistavat kehoa. Se sopii erinomaisesti paastonajan puhdistautumiseen. Päivittäinen käyttö 2–3 viikon ajan auttaa myös kevätväsymykseen ja masennukseen.

Tuula Kilpeläinen

 
 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.