sitko

Seitan on sitko?

Vehnägluteeni on aine, jonka ihminen löysi tuhansia vuosia sitten. Gluteeni ei kuitenkaan ole viljassa valmiiksi, vaan se syntyy vasta taikinan vesiliuoksessa jyvien proteiineista.

Sitko on vehnän ominaisuus, jonka ansiosta saamme pehmeitä, kuohkeita leipiä. Monet käyttävät seitania lihan vaihtoehtona ja se onkin erityisesti vegaanien suosima tuote.

Gluteenin välttelystä on tullut muoti-ilmiö, koska gluteenia pidetään syntipukkina kaikkiin vatsavaivoihin. Gluteeniton ruokavalio on noussut yhdeksi suosituimmaksi dieetiksi. Gluteenin saanti on kuitenkin viljojen kautta vähentynyt. Suurin osa ihmisistä kuitenkin elää erittäin hyvin ruokavaliolla, mihin kuuluvat viljat. Yksi ihmisryhmä eli keliakiaa sairastavat eivät kuitenkaan kestä gluteiinia lainkaan.

Kemia 2/2017

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.