Uusi puu

kissa

Uusi puu -hanke antaa biotaloudelle kasvot

Biotalous esiintyy kaikissa mahdollisissa tulevaisuuden strategioissa, mutta käsitteen sisältö jää usein hämäräksi. Uusi puu -hanke kerää ja esittelee käytännön esimerkkejä siitä, mitä puuhun perustuva biotalous on ja mitä kaikkea puusta voidaan valmistaa: muovia korvaavista pakkausmateriaaleista aina uusiin lääkeaineisiin.

Suomen kansallisen biotalousstrategian tavoitteena on kaksinkertaistaa bio­talouden kokonaisarvo 100 miljardiin euroon ja luoda 100 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä. Puuhun perustuvan teollisuuden osuus tästä voisi olla puolet.

Uusi puu on siitä melko ainut­laatuinen suomalaishanke, että osittain kilpailevat yritykset ovat yhteistyössä lähteneet ajamaan asiaansa ja kertomaan puuraaka-aineen käyttö­mahdollisuuksista. Yritysten ja tutkimuslaitosten esimerkkituotteita esitellään tilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Hankkeen suurin rahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, mutta myös yritykset osallistuvat kustannuksiin.

– Idea yhteistyöhön syntyi metsäteollisuuden pakkausmateriaalivalmistajien piirissä. Yritykset halusivat kertoa, mihin puupohjaiset pakkausmateriaalit pystyvät. Uusi puu lanseerattiin vuonna 2014, nyt mukana on 22 yritystä ja tutkimusorganisaatiota, kertoo projektipäällikkö Eveliina Pokela, joka viime vuoden alusta on vetänyt hanketta.

– Yhteistyö on avoin kaikille alan toimijoille, vaikkakin meillä on edelleen eniten pakkausyrityksiä mukana. Toinen merkittävä ryhmä on tutkimuslaitokset, joilla on kehitysvaiheessa aivan uusia tuotteita. Mukana on myös metsänomistajia, oppilaitoksia ja puupohjaisten tuotteiden käyttäjiä, hän toteaa.

Poliitikoille puutietoa Brysselissäkin

Erityinen keino tiedon levityksessä on Uusi puu -kilpailu, johon alan toimijat voivat ilmoittaa oman tuotteensa. Kilpailu on järjestetty kahdesti: vuonna 2014 oli 20 osallistujaa ja viime syksynä mukana oli 25 kaupallista potentiaalia omaavaa tuotetta. Alkuvaiheessa olevia tuotekehitysprojekteja toivotaan kypsyvän markkinoille ennen osallistumista kilpailuun.

– Kilpailun raadissa istuu pääasiassa kansanedustajia. Uusi puu -hankkeen kohderyhmä on erityisesti päättäjät ja yhteiskunnalliset vaikuttajat, joille haluamme kertoa, että puusta voi tuottaa paljon muutakin kuin paperia ja energiaa, Pokela sanoo.

– Haluamme herättää päättäjien ajatuksia ja viestittää, että käytössä olevia materiaaleja voidaan korvata uusilla. Samalla teemme uudet puupohjaiset tuotteet tunnetuiksi myös suurelle yleisölle. Pokelan mukaan Uusi puu -satsaus on otettu vastaan hyvin myönteisesti. Niin hyvää palautetta on tullut, että hän syyskuussa käy Brysselissä Euroopan parlamentissa esittelemässä hanketta.

– Biotalousstrategia on olemassa, mutta konkretia on toistaiseksi puuttunut, ja sille on kysyntää. Esittelemme käsin kosketeltavaa tietoa siitä, miten metsäteollisuuden resursseja ja sivuvirtoja voi hyödyntää kumppaneiden kautta. Paljon tapahtuu jo alalla, mutta paljon enemmän on vielä odotettavissa.

– Meillä ei ole varsinaista lobbauksellista tavoitetta, esimerkiksi tukirahojen suhteen. Haluamme herättää kysymyksiä ja osoittaa, että puuta voi käyttää muuhunkin kuin paperiin, rakentamiseen ja energiantuotantoon, Pokela sanoo. •

Uusi puu -kilpailu:
Puusta syntyy vaikka tekstiilejä, lääkeaineita ja kipsin korvaajaa

Puukuiduista valmistetulle langalle myönnettiin helmikuussa Uusi puu -kilpailun pääpalkinto. Sellusta tekstiilikuitua kehittävän Spinnovan lanka on ympäristöystävällinen vaihtoehto sekä puuvillalle että keinokuiduille. Langan valmistusprosessi on myrkytön, eikä vaadi puukuitujen kemiallista pilkkomista tai suuria määriä vettä ja energiaa kuluttavia työvaiheita.

Kilpailussa resurssiniukkuudesta palkittiin VTT:n ligniiniä hyödyntävät jalostustekniikat CatLignin ja LigniOx. Ligniini on puukuitujen sidosaine ja selluteollisuuden sivuvirta, jota useimmiten hyödynnetään polttamalla energiaksi.

LigniOx-tekniikalla tuotetaan ligniinistä dispergointiainetta sekoitettavaksi sementtiin, se on siis ekologinen vaihtoehto öljynpohjaisille betonin notkistinaineille. Potentiaaliset markkinat ovat valtavat. CatLignin on uusi prosessi eristää ligniiniä selluteollisuuden sivuvirroista ja tehdä siitä reaktiivista. Reaktiivinen ligniini voi korvata fenolia hartseissa ja liimoissa; tulevaisuudessa se ehkä yleisemmin voisi korvata öljypohjaisia kemikaaleja kumi- ja muoviteollisuudessa.

Aivan toisenlainen palkittu puuperäinen tuote on kehitysyhtiö Montiseran kuusen sahanpurujen uutteesta kehittämä alavirtsatievaivoja ehkäisevä ja hoitava valmiste. Kuusen hemiselluloosan uute on eläinkokeissa osoitettu toimivan helpottavasti alavirtsatievaivoihin. Valmiille tuotteelle olisi selkeä kysyntä ja taloudellinen potentiaali.

Neljäs palkittu tuote on Kotkamillsin uusi, täysin kierrätettävä, muoviton suojakerroskartonki. Muovikerroksen tilalla suojana on vesipohjainen päällyste, joka tehdään kartonkiin jo kartonkikoneella. Kun kartongissa ei ole muovia, siitä valmistetut kertakäyttömukit ovat kierrätettävissä papereiden joukossa, ja likaisina ne ovat täysin biohajoavia.

Lisäksi kilpailussa myönnettiin kunniamaininta kolmelle puupohjaiselle kulutustuotteelle, jotka ovat jo kuluttajien saatavilla. Nämä olivat kompostoituva ja biohajoava Metsä Tissuen alumiinivuokia korvaava Saga Paistovuoka, sekä Stora Enson vedenkestävä EcoFishBox -kalapakkaus ja DS Smithin Tuoreboxi, joissa molemmissa puukuitupohjainen aaltopahvi korvaa styroksia tuoretuotteiden pakkauksissa.

Myös ensimmäisen Uusi puu -kilpailun voitti tekstiilisovellus, silloin koivukuiduista valmistettu kangas. Mikä puupohjainen tekstiili, joka voisi päästä tuotantoon asti, on vielä täysin auki.

Viime kerralla palkituista sen sijaan sahanpuruista valmistettu biohajoava, luunmurtumissa kipsiä korvaava puukomposiittilasta on jo muutaman vuoden ollut kaupallinen tuote. Woodcast-lasta valmistetaan sahanpuruista ja biohajoavasta muovista. Materiaali on lämpimänä muokattavissa ja leikattavissa, jäädytettynä se pysyy jäykkänä. Komposiitti on röntgensäteitä läpäisevä ja sen pinta on vettä hylkivä.

Muita markkinoilla olevia palkittuja tuotteita on aaltopahvista ja sahanpuruista yhdessä hartsien kanssa valmistettu ulkokäyttöä kestävä korkeapainelaminaatti.

uusipuu

 

teksti Harriet Öster • kuvat Vtt, Stora Enso, Metsä Tissue, Kalle Kirjalainen

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.