07.06.2018

Evästauolla

Helena Herttuainen

perima_kuvitus

Asutushistoria ja nälänhädät ovat muovanneet suomalaisten perimää

Suomalaisia ei voi pitää perimältään täysin eurooppalaisina tai aasialaisina. Viime syksynä julkaistu laaja geenitutkimus osoitti geeniperimämme olevan niin ainutlaatuinen, että meidät voisi luokitella omaksi väestöksi.

Perimäämme ovat muovanneet Suomen asutushistoria ja väestöä verottaneet nälänhädät. Geneettinen erityisyys johtuu Pohjolan asuttaneiden eristyneisyydestä.

Turun yliopiston professori Johanna Schleutker selittää asiaa näin: Suomeen muutti ensin vain vähän ihmisiä, ja nämä jäivät ensin rannikkoseudulle, josta he etenivät pikkuhiljaa sisämaahan. Paljon myöhemmin asutettiin itä- ja pohjoisosat, vasta Kustaa Vaasan käskystä 1500-luvun lopussa ja 1600-luvun alussa. Lisäksi meillä on ollut useita nälänhätiä, jotka pienensivät populaatiota entisestään.

HS

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.