07.06.2018

Evästauolla

Helena Herttuainen

NinaTrontti

Ykkösasiana eläinten hyvinvointi

Korkeasaaressa esimieskin voi päätyä haravan varteen, eikä kahta samanlaista työpäivää ole. Työ vaatii joustavaa asennetta.

Nina Trontin päätymistä Korkeasaaren eläintenhoitoyksikön päälliköksi voi pitää seurauksena suunnitelmallisesti seuratusta urapolusta.

– Olin ensimmäistä kertaa kesätöissä Korkeasaaressa vuonna 1995, hän mainitsee. Maatalousalan perustutkinnon suorittanut ja biologiaa opiskellut Trontti työskenteli Korkeasaaressa märehtijäryhmän eläintenhoitajana – ja sittemmin myös eläintarhan oppaana.

Kun hän valmistui morfologis-­ekologisen eläintieteen pääaineesta vuonna 2001, Korkeasaaresta löytyi paikka eläintarhan lehtorin vuorotteluvapaan sijaisena. Sijaisuuden ja sitä seuranneen äitiysloman jälkeen Trontti työskenteli Gardenian Luontokoulu Töyhtöhyypän opettajana, radion Luontoillassa sekä Luontoliitossa, palatakseen Korkeasaareen vuonna 2008.

– Toimin kaksi vuotta Korkea­saaren Luontokoulu Arkin ympäristökasvattajana, ja siirryin sitten eläintenhoitopuolelle nisäkäs­kuraattoriksi. Neljä vuotta sitten Korkeasaaren hallinto-organisaatiota uudistettiin, ja Trontti nimitettiin eläintenhoitoyksikön päälliköksi.

– Kaikkea eläintenhoitajien kumisaappaiden tilaamisesta kansainvälisten suhteiden hoitamiseen, hän kuvailee nykyisiä työtehtäviään.

Unelmien työpaikassa

Kuten ympäristöalalla tyypillistä on, Trontin ammatinvalinnan taustalla on palo luontoa, eläimiä ja luonnonsuojelua kohtaan. Suhde luontoon ja eläimiin on perua lapsuudesta.

– Mummollani oli navetta ja tykkäsin olla siellä lehmiä katselemassa. Korkeasaari on unelmatyöpaikka, jos tykkää isoista karvaisista eläimistä, hän naurahtaa.

– Lapsena toiveammattia pohtiessani en kyllä edes tiennyt, että tällainen ammatti olisi olemassa. Korkeasaaren asukkien hyvinvointi on Trontille tärkeä asia. Hän hämmästelee ajatusta, että eläintarhassa olisi töissä ihmisiä, jotka haluaisivat, että eläimet voivat huonosti.

– Olemme täällä ensisijaisesti eläimiä varten, vaikka myös luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja siihen liittyvän tiedon levittäminen on tärkeää, Trontti toteaa.

– Ympäristöasioihin voi yksittäisen ihmisen olla vaikea vaikuttaa, mutta isommassa verkostossa yksittäisenkin ihmisen osa on merkittävä maailmassa, hän muistuttaa.

Monipuolista osaamista tarvitaan

Työ eläintarhassa on vaihtelevaa. Kun alalla on ollut pitkään, kokemusta ja osaamista kertyy. Työpäivien kulkua ei kuitenkaan voi aina ennakoida, sillä tekemisissä ollaan elävien eläinten kanssa.

– Tällä alalla pitää sietää epäjärjestystä. Trontti on vuosien varrella ehtinyt suorittaa biologian opettajan pätevyyteen vaadittavat opinnot sekä johtamisen erikoisammatti­tutkinnon. Kaikista yliopistossa suori­tetuista kursseista ei sen sijaan ole välttämättä ollut hyötyä työelämässä.

– Ehkä olisi kannattanut opiskella sivuaineita esimerkiksi talouden alalta, hän pohtii. Eläintarha-alasta haaveilevia hän kannustaa saamaan jalan oven väliin kesätöissä ja työkokeiluissa.

– Kansainvälisesti tarjolla on hienoja vapaaehtoistyömahdollisuuksia, joita en itse osannut ajatellakaan. •

teksti Tiina Lautala
Kuva Veikko Somerpuro

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.