fleece

Fleecestä irtoaa mikromuovia

Suomalaisten suosimat retkivaatteet on usein valmistettu sata prosenttisesta muovista. Keinokuituvaatteet ovat öljyteollisuuden sivutuotteena syntyneitä. On myös täysin mahdollista valmistaa kestävä ja vettä hylkivä retkiasu luonnonkuidusta. Puuvillasta mm. sanotaan, että se on liian kallista eikä kovin kestävä. Luomupuuvillasta on kuitenkin täysin mahdollista tehdä retkihousut, jotka ovat yhtä kestävät kuin polyesterhousut. Lisäksi puuvillahousun voi päällystää kestävyyttä lisäävällä luonnonvahalla.

Eläinperäisten materiaalien kuten villan ja untuvan kohdalla kuluttajan pohdittavaksi jää tuotannon eettisyys, mutta ympäristölle ne olisivat parempia.

Kaikkialla maailmassa etsitään nyt keinoja korvata fossiiliset polttoaineet ilmastoystävällisemmillä vaihtoehdoilla. Synteettiset tekstiilit ja tekokuidut ovat mikromuovin leviämisessä keskeisessä roolissa. Tekokuituvaatteista mikromuovia irtoaa varsinkin vaatteita pestessä. Muovia päätyy nykyisin jo merisuolaankin. Suomen järvistäkin löytyy nykyään mikromuovia.

Lähteenä HS, Yle

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.