hakkuu

Kestävämpään viljelyyn

Myanmarin eli entisen Burman itäinen osavaltio Shan on maailman toiseksi suurin oopiumin tuottaja. Kaikessa tuhoisuudessaan Oopiumiunikko on paikallisille ihmisille tärkeä ja tuottava viljelyskasvi, mutta sen viljeleminen kukkuloiden jyrkillä ja kulotetuilla rinteillä aiheuttaa metsäkatoa ja köyhdyttää muutenkin ympäristöä.

Paikalliset ihmiset haluaisivat myös itse eroon maailmanmarkkinoille päätyvän oopiumiunikon viljelystä, sillä se aiheuttaa sosiaalisia ongelmia täälläkin: yli neljäsosa paikallisista nuorista miehistä on oopiumista riippuvaisia, ja armeija saattaa milloin hyvänsä tulla ja tuhota laittoman sadon.

Myanmar on yksi Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaista, Suomi rahoittaa Shanin alueella yhdessä Saksan kanssa YK:n yhteishanketta, jossa paikallista väestöä opetetaan ja tuetaan vaihtamaan oopiumi kestävämpiin viljelykasveihin, kuten kahviin, teehen ja avokadoon, ja siirtymään metsätuhoa ja eroosiota hidastavaan peltometsäviljelyyn, jossa viljelykasvit kasvavat istutetun puuston. kuten kumi- ja greavilleapuiden suojassa.

Kuvan taka-alan kukkuloiden jyrkät rinteet olivat vielä kymmenen vuotta sitten metsän peitossa. Unikkopellon tunnistaa kananlantasäkeistä, sillä viljelijän on lannoitettava nopeasti köyhtyvää kaskiviljelmäänsä. Etualalla kasvaa suomalaisten tuella perustettu peltometsäviljelmä, jossa näkyy tiikkipuun taimia ravinnoksi käytettävien muiden viljelyskasvien seassa. Tukea tarvitaan, sillä kestää useita vuosia ennen kuin viljelys alkaa tuottaa myytävää – kestävällä tavalla tuotettua – satoa.•

teksti Jussi-Pekka Aukia
kuva Vesa Kaarakka 2015

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.