Realistista tietoa oikeuslääketieteellisestä tutkimuksesta

Poika – murha seitsemännellä luokalla
L.K.Valmu, Karisto 2017kirja

Leena Valmun kirja Poika – murha seitsemännellä luokalla, oli mielestäni erittäin hyvä nuorten dekkari. Kirjan teksti oli helppoa luettavaa ja hahmot oli tehty mielenkiintoisiksi ja vaikka kirjassa ei mitään erityisen jännittävää alussa tapahtunutkaan, ei kirjaa silti voinut laskea kädestään, tutustuessaan kirjan värikkäisiin hahmoihin. Kirjan loppuhuipentuma oli dramaattinen ja jopa yllättävä, eikä kirjan jokaista juonenkäännettä pystynyt etukäteen aavistamaan.

Leena Valmu on aikaisemmin kirjoittanut lastenkirjoja mm. maitohappobakteerista ja valkosolusta, joissa selkeästi näkyy hänen erityisosaamisensa biolääketieteen alalla. Vaikka Poika – murha seitsemännellä luokalla ei opettavaisuudessaan olekaan yhtään samanlainen kuin Valmun aikaisemmat lapsille suunnatut kirjat, oli siihenkin saatu sopivasti ujutettua etenkin yläasteikäiselle kiinnostavaa ja relevanttia informaatiota.

Kirjassa esimerkiksi käsiteltiin oikeustieteen laboratoriossa työskentelyä ja rikospoliisin tutkimustyötä hyvinkin realistisella tasolla ja Valmun hyvä pohjatyö näkyikin kirjan lopputuloksessa. Olisin kuitenkin toivonut, että ykköstyypin diabetesta olisi selitetty kirjassa hiukan enemmän, sillä kirjan päähenkilö, Hege, on selkeästi tiedonjanoinen nuori, jota olisi kuvitellut kiinnostavan tarkemminkin, mihin insuliinipistoksia tarvitaan.

Eniten kirjassa ehkä ärsyttivät kohdat, joissa murhaan liittyvä tieto, joka oli juuri esitelty lukijalle, oli seuraavaksi myös sellaisen hahmon tiedossa, jonka ei sitä olisi pitänyt tietää. Kirjassa kuolleesta pojasta, Teemusta, oli tehty myös hiukan liian täydellinen. Poika esitellään, kuin hän olisi ollut hyvä kaikessa ja pitänyt kaikesta, jonka lisäksi hän oli ollut mukana projekteissa, joissa vasta seitsemännelle luokalle menevän oppilaan ei pitäisi päästä mukaan. Kirjassa myös käytetään yksi kokonainen kappale uuden henkilön esittelyyn, mutta kappaleessa ei ilmene mitään uutta, murhaan liittyen ratkaisevaa tietoa. Vaikka kappale kuvaakin hienosti varhaisteinivuosien raakuutta ja nuorten, joskus tahatontakin, ilkeyttä toisiaan kohtaan, ainoa syy, jonka takia henkilön esittely oli mielestäni järkevää, on, että Valmu on kirjoittamassa kirjalle jatko-osan, jossa tässä kirjassa esitelty Kiia saa tärkeämmän roolin.

Kokonaisuutena Poika – murha seitsemännellä luokalla oli mielestäni viihdyttävää luettavaa, jonka helppolukuisuudessaan olisi voinut lukaista läpi yhdellä istumalla. Kirjan samaistuttavat hahmot ja mielenkiintoiset juonenkäänteet korvaavat ainakin minun osaltani muutamat häiritsevät virheet ja jäänkin innolla odottamaan Valmun seuraavaa teosta, jonka toivon olevan jatkoa viimeisimmälle kirjalle, jatkaen samojen hahmojen ylä-astetaivalta. •

Biolääketieteen dosentti kirjailijana

Leena Valmu on biolääketieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Valmu on aiemmin kirjoittanut mm. Topelius-palkintoehdokkaaksi nousseen lastenkirjan Veeran tiellä ja kaksi lasten tietokirjaa, Probus ja Suuri suoliston taistelu sekä Filius ja Elinkaikkeuden arvoitus.

 

Aino Peltonen,
biolääketieteen opiskelija ja Loimun toimitusneuvoston opiskelijajäsen

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.