26.11.2018

Meidän polkumme

Helena Herttuainen

larvus

Ei tullut tutkijaa, vaan kestävän liiketoiminnan konsultti

Lapsuuden ympäristö ja harrastukset vievät usein koulutuksen ja ammatin tielle. Konsultti Lauri Larvus kiinnostui jo lapsena monista luontoon liittyvistä asioista. Lyhyt jakso tutkimustöissä kuitenkin avarsi: pitkä puurtaminen ei sosiaaliselle ja monesta kiinnostuneelle ole oikea ala.

Laita vain tittelikseni konsultti tai vanhempi asiantuntija. Ensimmäinen jakso, metsätieteiden opiskelu Joensuussa herätti myös.

– Metsästä löytyy tutkimuskohteita, mutta en halua edetä metsään kapeasti. Ajattelin, että ei puhdasta ekologiaa, vaan opintoihin pitää liittyä muuta, kuten liiketaloustiedettä. Ennen kaikkea huomasin, että minua kiinnostaa, miten liiketoimintaa voidaan tehdä kestävästi.

Kartalla ja aika-akselilla

Larvus viettää 30-vuotispäiviään, kun haastattelua tehdään. Opiskeluajoista ei ole kauaa.

– Paljon ajateltavaa on syntynyt entisten opiskelukavereiden kokemuksista tai Helsingin yliopiston muualla työskenteleviä alumneja kuunnellessani.

Lyhyen insinööritoimistovaiheen kautta Larvus päätyi Gaia Consultingiin. Haastateltavan takana on kartta, johon on merkitty pääkonttorin, Helsingin Bulevardin lisäksi Göteborg, jossa istuu toimitusjohtaja. Lisäksi on toimipisteet Addis Abebassa, Beijingissä, Buenos Airesissa, San Franciscossa, Zurichissa ja Turussa. Henkilökuntaa on 50 ja liikevaihtoa 4–5 miljoonaa euroa.

Mielenkiintoinen on esimerkiksi Kiina, joka ympäristöön liittyvissä investoinneissa lähtee pahasti takamatkalta, mutta nyt sijoittaa hankkeisiinsa todella paljon. Pieni siivu Kiinan sijoituksiin olisi valtava osuus suomalaisyrityksille ja konsulttitoiminnalle.

Kartta kuvaa yhtä ulottuvuutta. Ympäristöliiketoiminnan lyhyt historia ja näkymät ovat aika-akselia.

– Nyt kiinnostavat uudet liiketoimintamallit kestävän kehityksen pohjalta. Yksi vahva ryhmä on kuluttajat. Nuoremmalla polvella on enemmän koulutusta, hallussa digitaalinen tieto ja vaativat asenteet. Tietoa on saatavissa, mutta kuluttajat haluavat vielä enemmän tietää esimerkiksi tuotteiden koko kaaresta, vaikutuksista ja olosuhteista, joissa tuotteet on valmistettu.

Ympäristöasiantuntijan pitää hallita sekä yksityinen että julkinen alue. Heistä on tällä hetkellä hyvä kysyntä työmarkkinoilla. Esimerkiksi laajoista ympäristövaikutusten arvioinneista suurin osa tehdään konsulttien toimesta. •

Lauri Larvus

Koulutus: MMM, ympäristöekonomia 2012

Osaamisalueita: ympäristötaloustiede, maa­talous, ympäristölainsäädäntö (ympäristöluvat), arvioinnit, viestintä

Working experience

 • Senior Consultant, 2017-
 • Gaia Consulting Ltd
  Consultant, 2014-2016
 • Gaia Consulting Ltd
  Environmental Consultant, 2013
 • Engineering office Ecobio Ltd
  Project Planner, 2012–2013
 • University of Helsinki, Department of Agrotechnology
  Research Assistant, 2011–2012
 

teksti Tiina Huokuna
Kuva Veikko Somerpuro

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.