26.11.2018

Meidän polkumme

Helena Herttuainen

Loimulaisille valoisa ja aktiivinen johtajatuulakilpelainen

Näin Loimun uusi toiminnanjohtaja Mikko Salo kuvaa itseään. Mikolla on jännittävä ja mielenkiintoinen työsarka edessään. Häneltä myös odotetaan paljon. Fuusiosta on kulunut vuosi ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Millaista edunvalvontaa ja vaikuttamista jäsenet haluavat, siitä Mikko on kiinnostunut. Loimun toiminnanjohtajana hän kokee, että pääsee työskentelemään kovan luokan ammattilaisten kanssa. Mikon mielestä Loimun jäsenillä on iso merkitys koko yhteiskunnalle.

Entä voisiko Loimua johtaa tekoäly Mikon sijaan? Ei nyt sentään. Kone­älyä ei voi verrata ihmisen älyyn, koska ihminen osaa ottaa huomioon taustan, asiayhteyden ja motivaation, ja näitä asioita on vaikea siirtää tekoälyyn. Tekoälyltä puuttuu myös ihmisen kyky tehdä oletuksia ja kyky testata näitä oletuksia. Ihmisellä on intuitio, taustatieto ja tarve saada selville jotain. Koneille taas pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, jotta niiltä saisi järkeviä vastauksia. On siis turha pelätä, että tekoäly valtaisi kaikki työmarkkinat.

Sen sijaan koneet voivat vapauttaa ajattelukapasiteettia, ja jos rutiinitehtävistä vapautuisi yhä enemmän aikaa tutkimusten suunnitteluun, tulosten tarkasteluun ja informaation löytämiseen, saataisiin moni vaikea asia ratkaistua. Tekoäly sopii parhaiten valtavien tietomassojen seulontaan ja erilaisten tilastollisten tietojen käsittelyyn. Lisäksi sellaisten asioiden tutkiminen tulee mahdolliseksi, joita tutkijoiden on ollut vaikea lähestyä, koska materiaali on niin valtavan laaja ja järjestämätön. Vaikka asiantuntijoiden mukaan tekoäly tulee mullistamaan työmarkkinat ja vaikuttamaan kaikkien ihmisten elämään, ei tekoäly voi silti korvata opettajaa, tutkijaa, taiteilijaa tai lähimmäisen kuuntelijaa. Ihminen tekee edelleen päätökset ja tekoälyn kehitys mene kohti hybridisovelluksia, jotka esivalmistelevat materiaaleja. •

Tuula Kilpeläinen • päätoimittaja

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.