26.11.2018

Meidän polkumme

Helena Herttuainen

mikkosalo

Mikko Salo uskoo, että hän saa yhdessä uusien työkavereittensa, liiton luottamushenkilöiden ja jäsenten kanssa rakennettua Loimusta hienon ja merkittävän toimijan.

 

Uudesta innostuva järjestöammattilainen

Loimun uusi toiminnanjohtaja Mikko Salo: Johtajan tärkein tehtävä on kuunnella ja myös kuulla.

Innostunut ja hyvällä fiiliksellä. Näin tiivistää tuntemuksiaan Loimun uusi toiminnanjohtaja Mikko Salo pari päivää ennen pestinsä alkua.

– Minulle on ollut aina tärkeää saada tehdä työtä, jolla on selkeä tarkoitus, ja jossa voin vaikuttaa merkityksellisiksi kokemiini asioihin. Loimun toiminnanjohtajana pääsen työskentelemään kovan luokan ammattilaisten hyväksi, joilla on iso merkitys koko yhteiskunnalle. Se tuntuu tosi hyvältä, Mikko Salo, 43, linjaa.

Helsingistä valmistunut oikeustieteen kandidaatti ei ole koskaan tehnyt varsinaisia juristin hommia, ollut lakimiehenä, tuomarina tai syyttäjänä. Järjestötehtävät vetivät mukaansa jo opiskeluaikana Satakuntalaisessa osakunnassa ja oikeustieteilijöiden Pykälä ry:ssä.

Opintojen jälkeen Salo on ollut muun muassa lakikirjojen kustannus­päällikkönä Talentum Mediassa ja toiminut Suomen Lakimiesliitossa jäsenpalveluyksikön johtajana sekä viime vuodet liiton varatoiminnanjohtajana sekä viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajana.

Järjestötoiminnan ammattilaista kutkuttaa päästä edistämään vielä uudenkarhean liiton jäsenten asiaa.

– Käsittääkseni Loimun fuusio on viety hyvin läpi. Kuluneen vuoden aikana on rakennettu liitolle toimiva organisaatio luottamushenkilöineen. Perustukset ovat kunnossa. Nyt aletaan rakentaa taloa perustusten päälle. Ensi vuoden strategiatyössä selviää, minkälaisen talon jäsenet haluavat rakentaa. Odotan mielenkiinnolla, mitkä edunvalvonnan ja vaikuttamisen kysymykset mietityttävät jäseniä erityisesti.

Salo painottaa, että strategia luodaan yhdessä luottamushenkilöiden ja jäsenten kanssa ja heitä tarkkaan kuunnellen.

– Koska minulla ei ole alan sub­stanssiosaamista, minulla on paljon opittavaa ja opiskeltavaa. Tietopohja on saatava kuntoon, mutta syvempi ymmärrys rakentuu keskusteluissa ihmisten kanssa.

Peiliin katsova johtaja

Salo sanoo loimulaisten saavan hänestä valoisan ja aktiivisen johtajan.

– Johtajan tärkeimpiä tehtäviä on kyky kuunnella ja aidosti myös kuulla. On ymmärrettävä erilaisia mielipiteitä ja perusteluja niiden takana. Asioiden kanssa ei kuitenkaan voi jahkailla loputtomiin, pitää pystyä tekemään päätöksiäkin. Johtajan tehtävänä on löytää ratkaisu, jonka takana kaikki voivat seistä.

Toinen tärkeä johtajan ominaisuus on kyky sietää epävarmuutta.

– Kun päädyin gradua vaille valmiina tulosvastuulliseksi kustannuspäälliköksi Talentumille 27-vuotiaana, ymmärsin nopeasti, että päätöksiä joutui tekemään vajavaisemmilla tiedoilla kuin halusi. Johtajan pitää pystyä sietämään epävarmuutta ja muuttamaan myös kantaansa, jos päätös on ollut väärä. On oltava joustava. Ylipäätään Salo katsoo olevansa positiivinen ihminen. Hän koettaa pikemminkin nähdä asioista myönteisiä puolia kuin korostaa ongelmia.

– Ehkä minut saa harvemmin kiinni valittamasta, miten jotain ei saada ympäröivistä olosuhteista johtuen aikaan. Aina pitää katsoa peiliin, ja miettiä, mitä voin tehdä asian eteen, kuinka pääsemme eteenpäin.

Jalkapalloa ja luonnonrauhaa

Vantaan Ylästössä vaimonsa ja perheen 13- ja 10-vuotiaiden poikien kanssa asuva isä kertoo jalkapallon olevan koko perheen harrastus. Arki pyörii sen ympärillä. Eemeli ja Valtteri pelaavat Vantaan jalkapalloseurassa. Opettajana työskentelevä Mari-vaimokin pelaa aktiivisesti. Mikko Salo on itsekin pelannut kortteliliigassa.

– Vanhempien rooli on pitkälti kuskaamisessa ja järkkäilyssä. Minä olen hoitanut turnauksissa kuulutuksia, buffan myyntiä ja joskus aikaisemmin pelien tuomarointiakin. Enää en uskaltaisi, kun poikien pelaaminen on kehittynyt.

Salo on alun perin kotoisin Helsingin Roihuvuoresta. Kesät kuluvat Pohjois-Savon Karttulassa Rasvanki-järven rannalla. Äidin isän kotimaisemiin on muotoutunut suvun kesäpaikka, jossa serkukset tapaavat.

– Se on minulle tärkeä paikka. Olen viettänyt siellä jokaisena elämäni kesänä ainakin jonkin hetken. Nyt se on yhtä tärkeä omille lapsilleni.

Luonto on muutenkin Salolle tuttu rauhoittumispaikka. Vanhalle partiolaiselle ajatus vaikka kokouksenpidosta laavulla ei tunnu lainkaan hullummalta.

Onnistumiset esiin

Mikko Salo palaa vielä työelämän kysymyksiin. Hänen mielestään työssä kuin työssä ihmisen pitää liikkeessä onnistumisen kokemukset ja niiden tunnustaminen. Jätämme liian usein aplodeeraamatta itsellemme ja toisillemme.

– Meidän pitää olla aidosti iloisia, että tämän ja tuonkin asian saimme aikaan. Koen, että johtajalla on tällaisten onnistumisen hetkien esilletuomisessa työyhteisössä tärkeä rooli. Olemme monta kertaa hiljaisia ja tunnollisia puurtajia. Aikaansaannoksia pitää kuitenkin aika ajoin pysähtyä katsomaan ja jakamaan ilo niistä muiden kanssa.

– Loimun eri ammattiryhmillä on varmasti vahvat, omat ammatti-identiteettinsä. Niin pitääkin olla. Niiden rinnalle pitää luoda vahva ja yhteinen loimulainen identiteetti. Uskon, että se onnistuu yhteistyöllä. •

teksti Leena Filpus
kuva Tero Pajukallio

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.