26.11.2018

Meidän polkumme

Helena Herttuainen

igem_tiimi

Kuvan henkilöt vasemmalta oikealle ovat Jenny Mujunen, Oona Kinnunen, Michal Pasik, Ushanandini Mohanraj, Meo Ekroos, Meryem Ecem Kaya, Maisa Vuorte, Matilda Tuure ja Eveliina Karjalainen.

 

iGEM antaa opiskelijoille mahdollisuuden tehdä uraauurtavaa tutkimusta

Kansainvälinen synteettiseen biologiaan keskittynyt kilpailu iGEM, jonka tarkoituksena on edistää synteettisen biologian tuntemusta ja ratkoa globaaleja ongelmia sen avulla.

Synteettinen biologia pyrkii tekemään geenien lisäämisestä ja yhdistelystä organismiin helppoa: ikään kuin kasaisi legopalikoita. Joukkueemme Aalto-Helsinki koostuu Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoista ja on osallistunut kilpailuun vuodesta 2014 lähtien ainoana Suomea edustavana joukkueena. Tänä vuonna joukkue on entistäkin poikkitieteellisempi, sillä siinä yhdistyy biologian, biotekniikan, genetiikan, bio-it:n, konetekniikan ja muotoilun osaamista.

Päätimme ottaa kilpailutyömme lähtökohdaksi yleistyvän antibioottiresistenssin, sillä se on valtava uhka maailmalle. Aloimme etsiä keinoja ottaa kantaa ongelmaan, jolloin löysimme tieteellisiä artikkeleita ihmiskehossa esiintyvästä dermisidiinipeptidistä. Kiinnostuimme dermisidiinistä, koska se on luonnossa esiintyvä antimikrobiaalinen peptidi ja aktiivinen muun muassa sairaalabakteerina tunnettua, metisilliiniresistenttia Staphylococcus aureusta ja akneen liittyvää Propionibacterium acnesta vastaan.

Päätimme tuottaa dermisidiiniä inaktiivisessa muodossa Escherichia coli -bakteerissa, minkä lisäksi yhdistimme peptidiin selluloosaan sitoutuvan osan. Pyrimme näin kehittämään uusia antimikrobisia selluloosapohjaisia sovelluksia, joita voisi käyttää muun muassa sairaalaympäristössä ja iho- ja haavahoidossa. Lopullisen tuotekonseptin rakensimme aknen ympärille. Kehitimme ihoa kuorivan tuotteen, joka tukee ihon omaa vastustuskykyä aknebakteeria vastaan. Akne on yleinen ihosairaus, josta kärsii 85 % väestöstä jossain vaiheessa elämää. Akneen on helppo samastua ja siksi saimmekin tuotesuunnittelussa paljon apua tavallisilta, aknesta kärsiviltä ihmisiltä.

iGEM antoi meille ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja vetää oma tutkimusprojekti alusta loppuun. iGEM on myös auttanut meitä verkostoitumaan laajasti eri alojen ammattilaisten kanssa, sillä olemme tavanneet ja haastatelleet paljon asiantuntijoita ja osallistuneet kansainvälisiin iGEM konferensseihin, joissa olemme tutustuneet tekijöihin ympäri maailmaa. Erityisen hyödyllistä on ollut myös kontaktit aikaisempiin Aalto-Helsinki iGEM:in jäseniin, joista monet ovat jo löytäneet paikkansa työelämässä. He ovat kertoneet, että iGEM:iin osallistuminen on ollut yhtenä tekijänä työllistymisessä. Odotamme hyvää menestystä loppukilpailussa ja sen jälkeen päätämme, miten jatkamme eteenpäin. •

teksti Meo Ekroos & Matilda Tuure

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.