Luonnonvarat arvossaan, juttu 2/4

metsa

Biotuotteita havupuusta

Keväällä 2015 perustettu Forest of Lapland -startup seuloo pohjoisten havupuiden uuteaineista uusia biotuotteita.

Toimitusjohtaja Antti Kuivalainen kertoo, että yrityksen taustalla ovat sen omistajan, rovaniemeläisen Ahma Insinöörien ympäristölaboratoriot ja niihin liittyvä analytiikkaosaaminen. Vaikka laboratoriot on sittemmin myyty pois, Forest of Lapland jatkaa pohjoisen havupuun uuteaineiden seulomista kehittämällään myrkyttömällä uuttamismenetelmällä.

Antti Kuivalaisen yritys haluaa selvittää pohjoisten havupuiden potentiaalin erilaisten hyödyllisten yhdisteiden lähteenä.
anttikuivalainen

Yrityksellä on vetämässä useita patenttihakemuksia sen löytämistä yhdisteistä. Lisäksi se markkinoi omaa kosmetiikkasarjaansa, jossa hyödynnetään löydettyjä aineita.

– Evoluution myötä kehittyneet uuteaineet suojelevat puita erilaisilta mikrobien aiheuttamilta kasvitaudeilta. Pohjoisissa olosuhteissa, joissa yö on valoisa, puihin kertyy näitä aineita enemmän kuin etelämpänä. Yhdestä havupuusta löytyy jopa satoja kemiallisia yhdisteitä, Kuivalainen sanoo.

– Monilla näistä yhdisteistä – ja myös niiden yhdistelmillä – on todettu olevan erilaisia biologisia ja kemiallisia vaikutuksia, joita me olemme pyrkineet löytämään ja osoittamaan.

Desinfiointiaineista lääkkeisiin

Pohjoisista havupuista on löytynyt mikrobeja tuhoavia ja myös tulehduksia ja kipua lievittäviä yhdisteitä, joille Kuivalainen näkee potentiaalisia käyttösovelluksia desinfiointiaineista terveysvaikutteisiin tuotteisiin ja lääkkeisiin asti. 

– Lääketieteellisen tutkimuksen osalta tukeudumme Tampereen yliopiston farmakologian laitokseen ja muihin yhteistyökumppaneihimme. Tuotamme uutteet ja selvitämme niiden potentiaalin, mutta jätämme lopun yhteistyökumppaneillemme. Monen yhdisteen kohdalla tutkimukset ovat vielä kesken, ja matka lopulliseen tuotteeseen on pitkä. Kosmetiikan kohdalla tuotteistuspolku on huomattavasti lyhyempi.

Tuotannossa hyödynnetään mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirtoja. Kosmetiikan tarpeisiin uutetaan myös marjateollisuuden perkaus- ja puristejätettä. 

– Näille molekyyleille on valtavat potentiaaliset markkinat. Haluamme tuoda liikemiesmäistä otetta tälle tontille, jossa on tehty isolla rahalla paljon hyvää tutkimusta, mutta jossa hyppy valmiisiin tuotteisiin on jäänyt tekemättä. •

Lue seuraavaksi Luonnonvarat arvossaan -juttu 3/4 tästä.

teksti Jussi-Pekka Aukia, Kuvat Terhi Tuovinen, House of Lapland ja Ingimage

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.