helenaherttuainen

Jäsenten asialla

Loimun hallituksen puheenjohtaja Helena Herttuainen haluaa viedä Loimun päättäjien pöytiin. Silloin jäsenten ääni pääsee kuuluviin.

Loimun tuore hallituksen puheenjohtaja Helena Herttuainen on piirtänyt kaksivuotiskaudelleen selkeät tavoitteet.

– Vuoden 2019 lopussa Loimu on lujittanut paikkansa akavalaisten ammattiliittojen yhteisössä. Se on jäsenmäärältään kasvava, ammattiliittona edelläkävijä ja merkittävä yhteiskunnallinen keskustelija ja toimija.

Yksi luonnontiedealojen ja koko yhteiskunnan haasteista on Herttuaisen, 42, mukaan siirtyminen öljypohjaisista luonnonvaroista uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön. Samoin se, miten kierto- ja biotaloutta sekä metsätaloutta päästään yhä tehokkaammin ja monipuolisemmin hyödyntämään.

– Muutos on elintärkeää koko maapallolle, mutta äärimmäisen tärkeää oman työllisyytemme ja kansantaloutemme kannalta. Meillä luonnon-, ympäristö- ja metsätiedealojen asiantuntijoilla on velvollisuus tuoda osaamisemme kaikkien käyttöön. Siksi Loimun on tärkeä ottaa paikkansa niissä pöydissä, joissa asioista päätetään, Helena Herttuainen kiteyttää.

Haastetta tuo lisäksi yleinen työelämän murros. Monimuotoiset työsuhteet, yrittäjyyden ja palkkatyön päällekkäisyys ja rinnakkaisuus ovat arkea myös yhä useammalle loimulaiselle. Ammattiliiton onkin oltava hereillä ja puolustettava vahvasti myös muiden kuin vain pitkään työuralla olleiden etuja.

Mutta miten tämä kaikki tapahtuu käytännössä? Mitkä ovat ne konkreettiset teot ja toimet, joihin Loimun hallitus Herttuaisen johdolla tarttuu?

– Se selviää pitkälti tämän vuoden aikana, kun rakennamme Loimulle uutta strategiaa. Siinä työssä tarvitaan meitä kaikkia. Jäsenten ääni on saatava kuuluviin. Herttuaisen mukaan Loimun tärkein tehtävä on tukea jäseniään työelämän kysymyksissä, olla kanssakulkijana heidän rinnallaan. Se tarkoittaa muun muassa toimivia jäsenpalveluja, verkostoitumismahdollisuuksia ja edunvalvontaa.

–Todennäköisesti työelämä menee yhä vahvemmin paikallisen sopimisen suuntaan. Varsin monet jäsenistämme ovat työpaikoillaan luottamushenkilöitä. He tarvitsevat neuvotteluihin työkaluja. Tehtävämme on olla heidän valmentajinaan ja mentoreinaan.

Tekemisen meininkiä

Helsingin yliopistosta metsänhoitajaksi valmistunut ja Suomen 4H-liiton aluejohtajana viime vuodet toiminut Herttuainen on luottamushenkilönä kokenut. Valmistuttuaan vuonna 2001 hän meni verkostoitumaan Naismetsänhoitajiin.

– Sillä tiellä olen edelleen. Olin Metsänhoitajaliiton hallituksessa 7 vuotta, joista varapuheenjohtajana 3 vuotta. Loimun ensimmäisen vuoden hallituksessa olin 2. varapuheenjohtaja. Herttuainen arvostaa ammattiyhdistysliikettä. Järjestötyö on hänestä palkitsevaa ja mielekästä. Työllä on merkitystä.

– Jos osaamisestani on hyötyä, haluan tietenkin antaa työpanokseni yhteisten asioiden eteenpäinviemiseen. Haluan olla siellä, missä päätöksiä tehdään, olla vaikuttamassa asioihin. Lähiöstä metsään Alun perin Vantaan Myyrmäestä kotoisin olevalle Herttuaiselle ei aikoinaan ollut mitenkään selvää, mitä alaa haluaisi opiskella. Partioharrastus oli pitänyt lähiökasvatin silti metsässä ja synnyttänyt kipinän metsäalaan. Ekologia, taloudelliset näkökulmat ja ihmisläheisyys kiehtoivat.

– En ole katunut. Metsänhoitajana näkee yhteiskuntaa moneen suuntaan. Omat lapsetkin, 5-vuotias Fanny, 7-vuotias Sylvia ja 10-vuotias Linnea, on siedätetty luonnonmenetelmällä luontoihmisiksi.

– Kyllä, vanhemmat tytöt ovat tietysti 4H-kerholaisia, Herttuainen sanoo. Loimun hallituksen puheenjohtajuus vie aikaa perheeltä, mutta Herttuainen sanoo lasten jo tottuneen äidin luottamustoimiin. Eikä hän koe poissaolostaan huonoa omaatuntoa.

– En mitenkään pystyisi olemaan ammattiyhdistystoiminnassa näin intensiivisesti mukana, ellei opettaja-mieheni Tommy tekisi kotihommista vähintään oman osansa. Nostan hänelle hattua. Hän on aina kannustanut minua urahaaveissani.

– Mutta kyllä tämä on kutkuttava tilanne! Odotan innolla, että pääsemme kunnolla töihin, rakentamaan Loimua yhdessä, Helena Herttuainen sanoo vielä lopuksi. Loimulaiset ovat valinneet hallitukselleen tulevaisuuteen valoisasti katsovan puheenjohtajan, jolla riittää kunnianhimoa edistää jäsenten etua. – Parempaa työelämää loimulaisille. Se on yhteinen tavoitteemme, Helena Herttuainen sanoo. •

teksti Leena Filpus, kuvat Veikko Somerpuro

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.