Luonnonvarat arvossaan, juttu 4/4

kuitua

Uuden kuituteknologian synty

Onko Aalto-yliopistossa kehitettävässä Ioncell-prosessissa Suomen metsäteollisuuden tulevaisuus?

Ioncell-menetelmällä tuotetaan jo laboratorio-olosuhteissa erilaisia kuituja selluloosasta ja kierrätetyistä tekstiileistä. Prosessi on yksinkertainen ja turvallinen verrattuna perinteisiin selluloosamuuntokuituja, kuten viskoosia, valmistaviin prosesseihin. Lisäksi kuituihin saatavien ominaisuuksien kirjo on laajempi kuin perinteisillä materiaaleilla.  

Hanketta vetävä professori Herbert Sixta kertoo prosessin perustuvan uudentyyppiseen liuottimeen, joka tehoaa erittäin hyvin selluloosaan ja muihinkin polymeereihin, kuten hemiselluloosaan ja ligniiniin.

– Seuraava iso tavoitteemme on pilottilaitos, jolla Ioncell hiotaan kypsäksi teolliseksi prosessiksi, professori Herbert Sixta sanoo.
sixta

– Puuvillaa korvaavien tuotteiden ohella voimme valmistaa sillä myös ominaisuuksiltaan synteettisiä kuituja korvaavia kuituja sekä biofilmejä. Pystymme hyödyntämään raaka-aineena myös biopohjaisia kierrätyskuituja, ja erottamaan sekoitekankaiden eri kuidut, kuten polyesterikuidut ja puuvillan, kierrätystä ja vastaista käyttöä varten.

Menetelmän kehitys käynnistyi Aalto-yliopistossa vuonna 2009. Prosessi on patentoitu ja sen on osoitettu toimivan laboratoriossa jo muutama vuosi sitten. 

– Seuraava iso tavoitteemme on vuonna 2020 käynnistyväksi kaavailtu pilottilaitos, jolla Ioncell hiotaan kypsäksi teolliseksi prosessiksi. Ei riitä, että kehitämme vain ne asiat, jotka ovat täysin uusia. Perinteisistä kuiduista on vuosisatojen kokemus, joka meidän pitää myös pystyä tuomaan tähän prosessiin, Sixta muistuttaa. 

– Ennen pilottilaitoksen käynnistämistä suurin haasteemme on mahdollistaa suljettu vesikierto ja liuotin­aineen talteenotto, joilla tuotannon aiheuttamat päästöt eliminoidaan. Tämä ei ole mikään tavallinen akateeminen tutkimushanke, vaan yliopisto todella haluaa selvittää Ioncellin kaupalliset mahdollisuudet.

 

 

 

 

Paljon eri sovelluskohteita

Kuiduista kehrätyistä langoista on yhteistyössä Marimekon kanssa jo kudottu ja neulottu koetekstiilejä, joissa Ioncell-kuitujen pehmeys, silkkimäinen kiilto ja puuvillaa suurempi lujuus tulevat oikeuksiinsa. Myös värjäykseen käytettävät värit toistuvat kirkkaampina kuin puuvillalla.

Prosessi sopii tekstiilien valmistuksen ohella teknisten kuitujen tuotantoon ja pakkaustuotteiden tarvitsemiin kalvoihin, jossa se pystyy korvaamaan perinteiset muovit. Tekstiilien markkina on näistä suurin, sata miljoonaa tonnia vuodessa. Sixta huomauttaa, että se lähentelee painopaperien kuihtuvan markkinan kokoluokkaa.

Ioncell-langoista ammattiopisto Luksiassa kudottu koekangas koristeltiin Marimekon painossa Erja Hirven suunnittelemalla Tiara-kuviolla.
tiara

– Puuvillan tuotanto vähenee lähivuosikymmeninä suunnattoman vedentarpeensa takia ja sellupohjaisten kuitujen valmistuslinjat voisivat korvata paperikoneet ainakin osittain. Samalla suomalaisesta sellusta saataisiin parempi hinta, koska tekstiilikuitujen yksikköhinta on paperituotteita korkeampi.

Tulevaisuudessa Suomessa voisi olla integraatteja, joissa olisi selluntuotantolinjan ohella Ioncell-prosessi ja myös kierrätyskuitujen käsittelylinja. Näin saataisiin merkittäviä säästöjä ainakin kuljetus- ja kuivauskuluissa, ja siten merkittävää globaalia kilpailuetua.

– Kierrätyskuidut tulevat olemaan vähintään yhtä tärkeitä neitseellisen raaka-aineen rinnalla, mutta se edellyttää toimivan keräysjärjestelmän luomista. Kaikkea tekstiilijätettä ei voi vain tunkea samaan roska-astiaan ja viedä tehtaalle. Suunnitelmia ja konsepteja on jo kehitetty, mutta niitä ei ole vielä toteutettu. •

teksti ja kuvat Jussi-Pekka Aukia

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.