Lyhyesti

hki

Ilmassa outoa radioaktiivisuutta tänä vuonna

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mittausasemilla on havaittu pieniä määriä radioaktiivista jodia (jodi-131) kolmeen otteeseen tänä vuonna. Ensimmäisen kerran jodia jäi asemien ilmankerääjien suodattimiin  tammikuun puolivälissä, toisen kerran helmikuun alkupuolella ja kolmannen kerran maaliskuun alussa.  

Maaliskuun havainnot on tehty Helsingistä, Kuopiosta, Kotkasta ja Kajaanista kerätyistä näytteistä. Radioaktiivisuuden pitoisuudet olivat vähän alle yhdestä alle kolmeen mikrobecquereliin kuutiometrissä ilmaa eli hyvin pieniä ja ympäristön tai ihmisten turvallisuuden kannalta merkityksettömiä. 

– Vaikka näistä pitoisuuksista ei meillä olekaan haittaa, on huolestuttavaa, jos jossain jodia pääsee tai päästetään ilmaan tämän tästä, STUKin laboratoriojohtaja Maarit Muikku toteaa. Päästöjen lähdettä on hänen mukaansa tässä vaiheessa kuitenkin mahdotonta tietää. Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa ja sitä valmistetaan monissa maissa eri puolilla maapalloa. 

Vastaavia jodihavaintoja on alkuvuodesta tehty muuallakin Euroopassa samoihin aikoihin kuin Suomessa.

Tulokset ovat nähtävillä STUKin nettisivuilla.

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.