Huoltovarmuus 3/5

kiilto

Raaka-aineensaannin turvaksi

Kuluttaja- ja teollisuuskemikaaleja valmistavan perheyrityksen suurin huoltovarmuushaaste on raaka-aineiden saanti.

Kiilto Oy:n varatoimitusjohtaja ja Kemian poolin puheenjohtaja Mikko Viljanmaa tarkkailee työpaikallaan niin Kiinan yhteiskunnan kehitystä kuin kotimaisia työtaistelujakin, erityisesti satamalakkoja. 

Kemianteollisuus on riippuvainen raaka-aineiden häiriöttömästä saannista, joten liiketoimintavarastot ovat korkealla tasolla, Mikko Viljanmaa sanoo.
mikkoviljamaa

– Kiina on niin iso globaali kemikaalien ostaja ja tuottaja, että tilanne siellä vaikuttaa meilläkin. Viimeksi teimme joitakin varautumistoimia satamalakon uhattua kahta meille tärkeintä tuontisatamaa, Viljanmaa sanoo.

– Raaka-aineiden saatavuus on meille elintärkeää. Liiketoimintavarastomme ovat korkealla tasolla, vaikka meillä ei olekaan varsinaisia varmuusvarastointivelvoitteita.

Kiilto käyttää tuotteisiinsa noin 500 ainetta, joista osa tulee kotimaasta ja osa muualta Euroopasta. Erilaisia reseptejä on noin 600 ja tuotenimikkeitä tuhansia. Tyypillisesti raaka-aineita varastoidaan 1–2 kuukauden tarpeisiin, joitakin erityisen tärkeitä raaka-aineita jopa puolen vuoden tarpeeseen.

– Useimpien raaka-aineiden suhteen meillä on hyvä häiriönsietokyky, toisaalta meillä on joitakin tuotteita, joiden volyymit ovat niin suuria, että niiden raaka-ainevarastot riittävät vain muutamaksi viikoksi.

Kiillon tuotannon katkeaminen ei sulkisi sairaaloita eikä pysäyttäisi liikennettä. Sillä olisi kuitenkin isoja kerrannaisvaikutuksia ainakin rakennusteollisuudessa, valimoteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

– Rakennustyömaat ja valimot joutuisivat lopettamaan työnsä laastiemme ja valuhartsimme loppuessa. Samoin elintarviketeollisuudelle meneviä liimojamme tarvitaan elintarvikkeiden pakkaamiseen.

Kemiaa tarvitaan kaikkialla

Kemianteollisuus on huoltovarmuusmielessä tärkeä toimija jo siksi, että metsäteollisuuden kokoisena se tuo viidenneksen vientituloistamme. Kemiantuotteita tarvitaan lähes kaikkialla, ja monet niistä – kuten erilaiset suojakaasut – ovat yhteiskunnan päivittäiselle toiminnalle aivan välttämättömiä. 

Joidenkin tuotteiden volyymit ovat valtavia, toisia taas tarvitaan erittäin pieniä määriä. Silti ne voivat olla yhtä tärkeitä yhteiskunnan toimintakyvylle.

– Poolityö antaa meille hyvän yleiskuvan kemian alueen kokonaistoimivuudesta Suomessa. Vaikka yhteistyö täytyy pitää yleisellä tasolla kilpailulainsäädännöllisistä syistä, poolissa luodaan suunnitelmat ja edellytykset kriisiaikojen yhteistyölle ja esimerkiksi määritellään eri kemikaalien huoltovarmuuskriittisyys. Mutta kukin yritys miettii itse itsekseen omat varautumistoimensa. •

Lue seuraavaksi Huoltovarmuus 4/5 tästä.

teksti | Jussi-Pekka Aukia Kuvat | Jussi-Pekka Aukia ja Kiilto Oy

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.