Pääkirjoitus

Rohkea sirkan syö!

Huh, en taida olla kovinkaan rohkea, ainakaan mitä tulee hyönteisten syöntiin. En ole vielä maistanut tuulakilpelainensirkan sirkkaa. Puhumattakaan madoista tai toukista. Kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin se on vähän kumma juttu, että hyönteiset eivät maistu, syönhän kuitenkin rapuja ja simpukoita ja etanoita. Hyönteiset ovat jotenkin ällöttäviä. 

No tuo on silkkaa ennakkoluuloa. Hyönteisethän ovat ekologisia ja terveellisiä. Hyönteisten kasvattaminen vaatii kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin lehmän kasvattaminen. Niiden kasvattaminen on jopa ekologisempaa kuin vihannesten kasvattaminen. 

Kalahan on herkkuruokaa, myös minun, ja sitähän sanotaan hyväksi B12-vitamiinin lähteeksi. Hyönteisissä on sitä kuitenkin yhtä paljon. Lisäksi hyönteisissä on monin verroin enemmän proteiinia, rautaa, magnesiumia sekä muita hivenaineita. Ajattelemisen arvoisia asioita.

Pari vuotta sitten ei vielä ollut paljoakaan puhetta hyönteisruoasta, nyt sirkat vyöryvät jokaisen lautaselle. Siltä ainakin tuntuu. Maailmanlaajuisesti jo yli kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä ravintonaan. Hyönteislajeja on satoja erilaisia, monet ovat suurta herkkua Afrikassa ja Aasiassa, kuten ompelijamuurahaiset, hunajamehiläisen toukat, sukeltajan toukat, heinäsirkat, jauhomadot ja monet muut.

Tutkimustietoa tulee yhä lisää ja kuluttajat ymmärtävät hyönteisten arvon ravintona. Vaatii kuulemma noin 20 maistamiskertaa ennen kuin ihminen tottuu uuteen makuun. Minulla on vielä 20 kertaa jäljellä, mitenkähän on vuoden päästä. Lue hyönteisravinnosta lisää tästä lehdestä.     

Antoisaa ja tapahtumarikasta kesää. Syksyllä taas nähdään.

Tuula Kilpeläinen, päätoimittaja

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.