Lyhyesti

avaruusromu

Siivousluutut heilumaan avaruudessa

Maata kiertää kymmeniätuhansia romunkappaleita, suuria ja pieniä. Suomenkin yllä liikkuu jatkuvasti avaruusromua ja satelliitteja. Ongelma on suuri ja huolestuttava. Kiertoradoilla pyörivä romu aiheuttaa vaaraa uusille satelliiteille ja uhkaa avaruusmatkailua.

Suomalaistutkijat etsivät romuongelmaan uusia ratkaisuja. Suomen Akatemian rahoittama kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö pyrkii ratkaisemaan avaruusromuongelmaa kahdella tavalla: parantamalla satelliittien kestävyyttä ja kehittämällä teknologiaa, joka tuo avaruusromun alas kustannustehokkaasti ja turvallisesti.

Nyt voi seurata suurempia Maan lähiavaruudessa liikkuvia kappaleita, sekä romua että käytössä olevia satelliitteja. Stuff in Space (http://stuffin.space) kartalta voi poimia yksittäisiä pisteitä ja katsoa, onko kyseessä avaruusromu, käytössä oleva satelliitti tai vaikka raketin kappale. Kohdepistettä klikkaamalla saa selville myös kohteen sijainnin, korkeuden, liikeradan ja nopeuden. Maapalloa voi pyöritellä tietokoneen hiirellä.

Sään ja muiden olosuhteiden salliessa kohteista ainakin suurimpia voi yrittää etsiä taivaalta paljain silmin katsottavaksi. Jos suomalaiset Aalto-satelliitit kiinnostavat, voi niitäkin seurata Stuff in Spacessa.

kuva: stuff in space, kuvakaappaus videolta
Lähteet: YLE ja Helsingin yliopisto

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.