mentoripari

Mentorointi vahvistaa kollegiaalisuutta. – Tieteen parissa kaikki perustuu yhteistyöhön, ei yksilösuorituksiin, sanoo tutkimusryhmän johtaja Henri Huttunen. – Henri on ollut minulle paras mahdollinen mentori, oikea tietolähde, sanoo tutkijatohtori Eloise Mikkonen.

 

Katseen laajentaja

Mentorointi on kahden kauppa. Eloise Mikkonen ja Henri Huttunen löysivät nopeasti yhteisen sävelen.

Tohtorin tutkintojen valmistuttua tutkijanuraan tulee uusi vaihe. Se on monelle täynnä haasteita. Erityisen haastava se saattaa olla Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle tutkijalle. Se on yksi syy, miksi tutkimusryhmän johtaja Henri Huttunen ryhtyi mentoriksi tutkijatohtori Eloise Mikkoselle.

Huttunen johtaa hermorappeumasairauksien solutason mekanismeihin keskittyvää tutkimusryhmää Helsingin yliopiston alaisessa Neurotieteen tutkimuskeskuksessa. Biokemisti Mikkonen tutkii Alzheimerin taudin neuropatologiaa Tampereen yliopistossa. Huttunen on tehnyt tutkimusta Yhdysvalloissa, Mikkonen on kotoisin Australiasta. Molemmilla on kolme lasta. 

Yhteneväiset kokemukset työ- ja kotirintamalla ovat luoneet pohjan hedelmällisille keskusteluille.

Mentori ja aktori tapasivat kesäisessä Helsingissä epätavallisissa merkeissä. Mukana oli Mikkosen kuopus, pariviikkoinen Olivia Mikkonen. Hänen syntymänsä ”sekoitti” alkuperäiset suunnitelmat. Mentoroinnin oli tarkoitus loppua kesällä, mutta nyt se jatkuu äidin äitiys­loman jälkeen. 

Avoinna uudelle

Eloise Mikkonen oli kirjoittanut lukuisia apurahahakemuksia, mutta laihoin tuloksin. Hän toivoi mentoroinnista apua urapolun kehitykseen. 

Eloise: Aioin etsiä jonkun, joka on nainen, menestyvä ja mielellään Loimun jäsen. 

Henri: Ja sait jotain ihan muuta! Muistatko, kun kysyin, oletko tosissasi?

Eloise: Ensimmäisen tapaaminen oli kesäkuussa 2017. Sen piti kestää kaksi tuntia, mutta se venähtikin kolmeksi ja puoleksi tunniksi. 

Henri: Tavoitteeni oli auttaa sinua näkemään vähän laajemmalle. Olen väitöskirjojen ohjaajana nähnyt, että varsinkin biotieteiden opiskelijat usein näkevät vain yhden urapolun ja pysyvät sillä, vaikka se ei olisikaan paras mahdollinen. Vaihtoehdot unohtuvat. Ajattelin, että voisimme kartoittaa yhdessä mahdollisuuksia, joita olisi tarjolla sinulle sillä kokemuksella, joka sinulla nyt on. 

Eloise: Olemme käyneet läpi monia plan B -vaihtoehtoja. Nyt kaikki on tauolla äitiysloman vuoksi, mutta tutkailin jo joitakin juttuja. Yksi työ löytyikin, editoin tieteellisiä artikkeleita, tosin työtä ei ollut kovin paljon. Mutta jo se laajensi ajattelemaan immateriaalioikeuksiin liittyviä tehtäviä, joita olin jo vähän katsellut.  

Henri: Olet hyvin avoin uusille asioille. 

Eloise: Pitääkin olla, jos lähtee mukaan tällaiseen henkisen kasvun ohjelmaan. 

Viisi tapaamista vuoden aikana

Eloise: Sovimme aiheista etukäteen. Yksi liittyi työn ja perheen yhteensovittamiseen. Toinen siihen, millaisia taitoja minulla on ja miten voisin hyödyntää niitä eri yhteyksissä. 

Henri: Kerran kävimme läpi erilaisia uratyyppejä ja sitä, millaisia työnkuvia biotieteissä on yritysmaailmassa akateemisen maailman ulkopuolella.  

Eloise: Luulin, etten voisi miettiä yritysmaailman vakansseja, koska suomen taitoni ei ole niin vahva. Sinä sait minut kuitenkin näkemään, että kaikki ei ole kiinni suomen kielestä vaan voisin hyödyntää muuta osaamistani. 

Henri: Yritysmaailmassa voisi olla jopa hyödyksi, että englanti on äidinkielesi. 

Eloise: Olenkin jo puhunut joillekin osaamisestani, mitä en olisi tehnyt ilman apuasi. Puhuin muun muassa mieheni serkulle ja sain hänen kauttaan kontakteja muutamasta yrityksestä. Päivitin cv:ni ja lähetin sen eteenpäin. 

Henri: Suomalainen toiminta­ympäristö on aika rajallinen, joten työnsaanti on todellinen ongelma. Meillä on vain yksi iso yritys lääketeollisuudessa, ja pieniä yrityksiä on aika vähän moniin naapurimaihin verrattuna. Ruotsissa on paljon enemmän vaihtoehtoja. Olemme kouluttaneet biotieteissä paljon tohtoreita, mutta on selvä, että kaikille ei aukene akateeminen ura. Tämä osaaminen pitäisi saada tehokkaammin kanavoitua yritysmaailmaan.

Eloise: Olen investoinut niin paljon Suomeen, että Ruotsi ei tule oikein kysymykseen. Puhuimme kuitenkin siitä, että voisin mennä Australiaan pariksi vuodeksi ja palata sitten Suomeen. 

Henri: Muistuta minua yhdestä jutusta. Löysin aamulla kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Työ on Suomessa!

Eloise: Minäpä yritän muistaa!

Valitse huolella mentori 

Eloise: Tunsimme toisemme jo entuudestaan, joten olimme muita mentoripareja edellä. Selvittelin vähän taustaasi ja huomasin, että olen kiinnostunut samantapaisista asioista kuin sinä. 

Henri: Minäkin tarkistaisin huolellisesti, mitä mentorilla on tarjottavanaan, muuten kaikki voi olla ajanhukkaa. Mentorin kokemus on tärkeää, ei nimi tai maine. Prosessissa pääsee paljon syvemmälle, jos on samaistumispintaa. Se, että minullakin on lapsia, auttaa ymmärtämään tilannettasi. Kemioiden pitää toimia. 

Apua ammattijärjestöstä

Eloise Mikkonen liittyi Loimuun miehensä kehotuksesta. Jäsenyydestä on ollut hyötyä paitsi mentorointi­ohjelman myös lyhyen työttömyysjakson aikana. 

Eloise: Luin, että mentorointi­ohjelmaan voi osallistua myös ulkomaalainen ja hakemuksen voi lähettää englanniksi. Mentorointi­ohjelma on laajentanut horisonttiani. Australiassa kukaan ei kertoisi kuuluvansa ammattijärjestöön, mutta Suomessa järjestöstä on ollut minulle apua. Täällä ammattijärjestöt tukevat jäseniään.

Henri: Olemme puhuneet monesta muustakin asiasta, joka toimii Suomessa eri tavalla kuin Australiassa. Ammattijärjestö on hyvä esimerkki. Siitä on jokin mielikuva ja sitten huomaa, että se toimiikin ihan eri tavalla kuin kotimaassa. •

Mentoring can help at the turning points in your career

Loimu’s mentoring programme is intended, for example, for recent graduates, new doctors and soon-to-be graduates who are undecided about their place in working life. Mentoring may also help when you move from an expert position to a managerial position. The one-year mentoring programme includes three common events in which people can hear about each other’s career paths, practise job-hunting and build professional networks. The programme is organised in collaboration with the Finnish Association of Academic Agronomists. Apply by October 7, 2018, or during the next application period at the beginning of next year.

Further information: Careers service director Suvi Liikkanen, urapalvelut (at) loimu.fi

 

Teksti: Helen Partti • Kuva: Veikko Somerpuro

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.