Pääkirjoitus

Pakko saada uusi vaate

Tuttu tunne monelle meistä. Tänään kertakäyttömuoti on suositumpaa kuin koskaan. Pari-kolmekymmentä vuotta sitten ei vielä ollut tarvetta laittaa koko ajan uutta päälle. Silloin vanhakin vaate ja kengät kelpasivat, jos ne olivat hyväkuntoisia.tuulakilpelainen

Nykyinen pikamuoti on tehnyt vaatteiden kierrosta hyvin nopeaa ja itse vaatteista huonolaatuisia. Vaatteita ei edes tehdä kestämään. Kauppojen rekit täyttyvät uusista vaatemallistoista, ja menneen sesongin muoti unohdetaan. Vaatteista tulee nopeasti valmistumisen jälkeen jätettä, mallistot vaihtuvat niin tiuhaan, että valmiita vaatteita jää yli, myytyjä käytetään vain vähän aikaa, eikä kierrätys ole vielä kannattavaa. 

Vaatteet kuormittavat ympäristöä koko elinkaarensa ajan. Esimerkiksi mikrokuituja pääsee maailman meriin valtava määrä. Myös suomalaisesta järvivedestä on löydetty mikromuovia. Joidenkin arvioiden mukaan vaateteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. 

EU-tason jätepolitiikassa ensisijaista on aina jätteen syntymisen ehkäisy, toiseksi sen minimointi ja uudelleen käyttö. Suomessa ei kuitenkaan vielä kerätä laajalti poistotekstiilejä. Se ei myöskään kannata, koska kuituja ei pystytä tarpeeksi hyödyntämään. Lisäksi tekstiilien käsittely on monimutkaista, eri materiaaleissa on mm. erilaisia sekoitteita, eri kerroksia kemikaaleja ja näistä aiheutuvia haittavaikutuksia. Jatkojalostamiseen tarvittava teknologiakin on vasta kehitteillä. Tekstiilijätettä syntyy kymmenkertaisesti se määrä, joka pystytään tällä hetkellä kierrättämään. Suomessa syntyvästä yli 70 miljoonasta kilosta tekstiilijätettä suurin osa poltetaan. 

Mutta eivät asiat ole tämän suhteen paremmin muuallakaan EU:ssa. Tämä todettiin Varsinais-Suomessa toteutetussa Tekstiili 2.0 -hankkeessa. Kuitenkin jo vuonna 2025 tekstiilijäte on erilliskierrätettävä koko EU:n alueella. 

Lue sivuilta 22–27 uusista tekstiilikuituvaihtoehdoista ja tekstiilien keräämisestä.

 

Tuula Kilpeläinen, päätoimittaja

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.