baijerilaiset

Kliinisen lääketutkimuksen johtaja syöpätaudeissa Tarja Jalava rekrytoi biokemisti Aki Vartiaisen kiireelliseen projektiin Bayer Oy:hyn Espooseen.

 

Takaisin työelämään

Oma-aloitteisuus katkaisi Raisa Haavikon ja Aki Vartiaisen työttömyyden. Molemmat osallistuivat FEC-koulutukseen ja saivat työpaikan.

Biokemian maisteri Aki Vartiainen työskenteli kahdessa eri tutkimusryhmässä ennen kuin alkoi tehdä väitöskirjaa. Sitten hän joutui vaihtamaan tutkimusryhmää sisäilmaongelmien vuoksi. Uudessa ryhmässä hän ei kuitenkaan onnistunut saamaa pidempikestoista rahoitusta tutkimukselleen ja joutui keskeyttämään väitöskirjaprojektinsa. 

Alkusyksystä 2016 hän huomasi olevansa työtön.

Filosofian tohtori Raisa Haavikko valmistui ensin farmaseutiksi ja väitteli myöhemmin farmaseuttisesta kemiasta. Työkokemusta karttui erilaisissa projekteissa, mutta laboratoriotyöskentely alkoi tuntua liian rutiinimaiselta. Keväällä 2018 Haavikko oli työtön.

Molemmat kuulivat FEC-koulutuksesta ja hakivat opiskelupaikkaa. He halusivat paitsi työllistyä, myös löytää mielekästä työtä. Vartiainen työllistyi koulutuksen myötä lääkeyritys Bayerille ja työskentelee parhaillaan yrityksen pääkonttorissa Espoossa. Bayer työllistää Suomessa noin 800 henkilöä. 

Haavikko sai vakituisen työpaikan lääketeollisuutta ja apteekkeja palvelevasta Farentasta, joka on osa Oriola-
konsernia. Raisa Haavikon työpaikka sijaitsee niin ikään Espoossa. Farentan työntekijämäärä on noin 360.

Raisa Haavikko
raisa

Rekrytoivaa täydennyskoulutusta

Further Educated with Companies -koulutus on suunnattu korkean asteen koulutuksen saaneille, jotka ovat työttömiä tai työttömyysuhan alla. Koulutukseen haettaessa on oltava työtön työnhakija.

Koulutuksista vastaavat useat tahot yhdessä TE-keskusten kanssa. Vartiainen ja Haavikko osallistuivat Aalto PROn toteuttamalle kurssille. 

Kurssi kestää puoli vuotta ja sisältää sekä lähiopetusta että työskentelyjakson yrityksessä. Jokaiselle kurssilaiselle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma. Yrityksille koulutukseen osallistuminen on maksullinen. Työllistyminen on ollut korkeaa, noin 70 prosenttia. 

Haavikko ja Vartiainen löysivät yrityksen itse ja ehdottivat löytöään koulutuskumppaniksi. Se onkin koko jutun idea: FEC perustuu opiskelija- ja yritysparityöskentelyyn.

Yrityskokemus puuttui

Raisa Haavikko kuuli FEC-koulutuksesta keväällä 2018 oltuaan työttömänä muutaman kuukauden. Koulutus alkoi toukokuun lopussa.

– Väittelin vuonna 2015, ja kun tohtorikoulutettavan tehtävä loppui, tiesin, että halusin töihin lääketeollisuuteen. Aloitin töiden hakemisen, mutta mistään ei kuulunut mitään, hän sanoo.

Haavikko kiinnostui lääketieteellisestä kirjoittamisesta ja haki lääketeollisuuden paikkoja. Hän jäi toistuvasti kakkoseksi. Ohi meni aina se, jolla oli jo kokemusta teollisuudesta. 

– En ymmärrä, miksi yritykset pelkäävät yliopistoista saatavaa kokemusta. Siellä tehdään ihan samoja asioita, työskennellään tiimeissä, käydään Skype-palavereja ja luodaan kansainvälisiä verkostoja, Haavikko ihmettelee.

Lopulta työpaikka löytyi vuonna 2016 apteekista farmaseuttina. Sitten hänelle tarjottiin tutkijatohtorin paikkaa, joka takasi työt puoleksitoista vuodeksi. Laboratoriotyöt eivät kuitenkaan pidemmän päälle kiinnostaneet, ja Haavikko otti tietoisen riskin ja jäi yliopistosta työttömäksi. Sitten korviin kantautui tieto FEC-koulutuksesta.

– Minulla oli tuttu Farentassa, joten tunsin yrityksen sen perustamisesta lähtien. Otin yhteyttä rekrytointipäällikköön ja minut ohjattiin eteenpäin. Pian sain kutsun haastatteluun.

Alussa Haavikon tehtäviin kuului hakemusten teko hinta- ja korvattavuusosastolla. Samoihin aikoihin asiakasyritys tarvitsi apua markkinointimateriaalien tieteellisille ja eettisille tarkastuksille. Haavikko oli sopiva henkilö siihenkin. Hänelle luotiin työnkuva, joka yhdistää sekä hakemuksen teon että asiakasyrityksen tarpeet. Työpaikka vakinaistettiin kahden kuukauden työskentelyn jälkeen heinäkuussa 2018. 

FEC-koulutus jäi Haavikolta kesken nopean työllistymisen vuoksi. Hän voi täydentää puuttuvat osuudet myöhemmin, mutta pakollista se ei ole. Koulutuksen anti jäi hänelle melko laihaksi. 

– Kävimme läpi sitä, miten bisnes toimii. Minusta se tuntui triviaalilta, sillä seuraan yhteiskuntaa. Voi olla, että apteekissa työskentelystä oli minulle hyötyä, Haavikko pohtii. – Mutta kuinka hyödyllistä on oppia tekemään budjetteja ja strategioita, joista ei ole kuitenkaan hyötyä käytännön töissä? Onkohan TE-toimistojen agenda tehdä kaikista yrittäjiä?

Koulutus sopii Haavikon mukaan erityisesti niille, jotka haluavat pois yliopistomaailmasta. – Kyllähän työtä aina löytää, jos on valmis tekemään mitä vain. Mutta kyse onkin siitä, onko työ mielekästä.

Nyt se hänen kohdallaan on.

Projektinhallinnan osaajaksi

Mielekkään työn perässä oli myös biokemisti Aki Vartiainen syksyllä 2016, kun hän törmäsi TE-toimiston sivuilla FEC-koulutukseen. Hän selvitti asiaa Aalto PROsta ja sai neuvon etsiä itsenäisesti yritystä, jossa hän haluaisi työskennellä. 

Aki Vartiainen
aki

Vartiainen oli kuullut työelämäpäivillä Bayerin kliinisen lääketutkimuksen syöpätautien johtajaa Tarja Jalavaa. Syöpätutkimus kiinnosti ja lääketeollisuus mahdollisena urapolkuna. Vartiainen otti yhteyttä Jalavaan. Bayerille yhteydenotto tuli otollisella hetkellä. 

– Meillä oli tarjota Akille sopiva projekti, eli tarve ja tarjonta kohtasivat, Jalava kiteyttää.

Jalava kiinnostui puolestaan FEC-koulutuksesta, koska se antoi räätälöityä koulutusta projektinhallinnasta ja Bayerilla on usein tarvetta projektinhallinnan osaajille. 

Asiat etenivät nopeasti. Vartiainen aloitti Bayerilla marraskuussa 2016 ja veti projektinsa onnistuneesti maaliin. Projektin päätyttyä syksyllä 2017 Vartiaisen työtehtäviä päätettiin jatkaa. Tutkimuspäällikköharjoittelijan tehtäviin kuului muun muassa valmistautuminen Yhdysvaltain viranomaistarkastuksiin lääkkeiden myyntilupahakemuksen osalta. 

Vartiainen teki töitä kansainvälisen tutkimustiimin jäsenenä.

– Nykyinen työ yhdistää tieteellisen osaamisen projektien vetämiseen, hän sanoo.

Bayerille FEC-koulutus tarjoaa uuden tavan rekrytoida. 

– Projektit ovat meillä spesifejä ja vaativat alamme erityisosaamista, joten aina kun palkkaamme, haluamme pitkäjänteisyyttä. Meille on tärkeää tarjota uusia uravaihtoehtoja. FEC-koulutus tarjoaa yhden uuden mahdollisen tavan löytää talentteja, Jalava sanoo.

Parhaiten FEC-koulutus sopii Aki Vartiaisen mielestä niille, joilla ei ole vielä paljon kokemusta työelämästä. Sopivan yrityksen hakemisessa kannattaa olla oma-aloitteinen, avoin ja valmis panemaan itsensä likoon.

– Olin ennen työnhaussa kapeakatseinen. Tällaista vaihtoehtoa en ollut ajatellut, hän sanoo. 

Kokemukset ovat olleet positiiviset myös Bayerille, sillä yrityksessä on aloittanut jo toinen FEC-koulutettava.  

– Aki oli meillä ovenavaaja, Tarja Jalava toteaa. •

Raisa Haavikko (s. 1980)

  • Valmistui 2002 farmaseutiksi Helsingin yliopistosta
  • Opiskeli kemiaa ja valmistui filosofian maisteriksi 2008 Helsingin yliopistosta
  • Väitteli filosofian tohtoriksi 2015 farmaseuttisesta kemiasta
  • Kaksi lasta, s. 2002 ja 2006
  • FEC-koulutukseen 2018, rekrytointi Farentaan 2018
 

Aki Vartiainen (s. 1984)

  • Valmistui biokemian maisteriksi 2013 Turun yliopistosta
  • Tohtorikoulutettavana Helsingin yliopistossa 2014–2016
  • FEC-koulutukseen 2016, rekrytointi Bayer Oy:lle 2017
 

Teksti: Helen Partti • Kuvat: Veikko Somerpuro

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.