Kuvassa

aboa

Viime vuonna otetussa kuvassa on Atka Bayn pingviinejä. Pingviinejä löytyy täältä jopa yli 7 000 yksilön yhteisö. Atka Bay on Kuningatar Maudin maan rannikolla. 

 

Aboa pystytettiin 30 vuotta sitten

Etelämantereelle rakennettiin oma tutkimusasema Aboa vuonna 1988 ja sen jälkeen on Suomesta tehty alueelle vuosittain tutkimusmatkoja. Tätä ennen suomalaisia tutkijoita osallistui Etelämantereen tutkimukseen muiden maiden järjestämien tutkimus­ohjelmien mukana. 

Aboa-tutkimusasema sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päässä rannikolta ja noin 5 000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista.

FINNARP 2018 -retkikunta lähti Etelämantereelle 30.11. Etelämantereen kesän aikana tutkijat tekevät geologisia tutkimuksia sekä keräävät automaattisten mittalaitteiden ympäri vuoden keräämää tietoa. 

Retkikunnan suunnitelmissa on perustaa tällä retkellä mm. uusia meteorologisia mittauspisteitä ja lähettää luotauspalloja. Työskentely tapahtuu pääasiassa kentällä, 150 kilometrin säteellä Aboa-tutkimusasemalta.

Tällä kertaa tutkimuksen kohteena on lumi ja meteorologia. Suomen Akatemian rahoittaman ASPIRE-hankkeen päätavoitteena on ymmärtää paremmin Antarktiksen lumen, ilmakehän rajakerroksen, pilvien sekä ilmakehän dynamiikkaa. 

Retkikunta haluaa myös vähentää hiilijalanjälkeään, joten valmistelevat työt aseman energiajärjestelmien uusimiseksi aloitetaan. 

http://www.antarctica.fi/

teksti: Tuula Kilpeläinen • kuva: Preet Tisler, Ilmatieteen laitos

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.