Työpaikan sisäilma 3/3

koulu

Hyrylään vuoden 2020 Tuusulan asuntomessuille valmistuvaksi kaavailtu koulu- ja monitoimirakennus Monio on valmistuttuaan lajissaan maailman suurin.

 

Arkijärkeä suunnitteluun

Homekoulu saa purkutuomion yleensä siksi, että se on elinkaarensa päässä eikä siitä saa korjattunakaan modernia oppimisympäristöä.

Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -toimistosta on on ollut mukana suunnittelemassa useita palkittuja kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Yksi niistä on Hyrylän entisen kasarmialueen tiilirakennusten keskelle nouseva maailman suurin massiivisesta puutavarasta rakennettava koulu- ja monitoimitalo Monio. 

Ristola haluaisi palauttaa perinteistä rakentamisen tapaa julkiseen rakentamiseen. 

– Puu tasaa sisäilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluja, ja sen hyvät akustiset ominaisuudet korostuvat meluisassa kouluympäristössä, arkkitehti Mikki Ristola kehuu.
ristola

– Talotekniikan kehitys ja jatkuvasti tiukentuneet energiatehokkuuden vaatimukset ovat ylimonimutkaistaneet rakentamisen ja tehneet sen alttiiksi virheille. Taloista on tullut tiiviiksi paketoituja koneita, jotka toimivat vain koneellisen ilmanvaihdon varassa, Ristola sanoo. 

– Vaikka laskelmissa koneelliset ratkaisut saataisiin näyttämään järkeviltä, haluaisin kuitenkin peräänkuuluttaa rakentamiseen arkijärkeä, yksinkertaisuutta ja vanhoja hyväksi havaittuja ja vähemmän vaurioalttiita ratkaisuja.

Niitä ovat esimerkiksi puusta tai tiilestä tehdyt massiiviset rakenteet sekä painovoimainen ilmanvaihto, jonka lainsäädäntö jälleen mahdollistaa. Tehokkuuslukujakin on tänään mahdollista katsoa kokonaisuutena.

Ristola muistuttaa, että massiivinen puu on suunnittelijan kannalta erinomainen materiaali sen selkeyden ja yksinkertaisuuden takia.

– Sama materiaali kantaa ja eristää, ja sen voi jättää paljaaksi, jolloin rakennekerroksia tarvitaan vähän. Puu tasaa sisäilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluja, ja sen hyvät akustiset ominaisuudet korostuvat meluisassa kouluympäristössä. Tärkeätä on myös, että ihmiset pitävät puusta, koska se tuntuu, näyttää ja kuulostaa hyvältä.

Maksamme korjausvelkaa

Niin sanottuja homekouluja puretaan jatkuvasti ja niitä korvataan uusilla rakennuksilla. Ristola sanoo, että home- ja kosteusvauriot eivät useinkaan ole tärkein syy purkamisinnolle, vaan se, että tietyllä aikakaudella rakennetut koulut ovat tulleet elinkaarensa päähän. 

– Homekorjaus ei enää kannata, sillä koulu on liian pieni eikä sen pohjaratkaisu sovellu kunnolla nykyaikaiseksi oppimisympäristöksi, jossa luokat ja käytävät on korvattu monikäyttöisemmillä tiloilla. Uusissa koulurakennuksissa – ja myös toimistoissa – tilankäyttö on tehokkaampaa kuin aikaisempien vuosikymmenten rakennuksissa.

1960-1970-lukujen julkisessa rakentamisessa otettiin käyttöön monia uusia rakennusmenetelmiä ja elementtitekniikkaa, joista ei ollut pitkäaikaisia kokemuksia ja joiden elinikä oli rajallinen. Näitä olivat koneellinen ilmanvaihto, mineraalivillaeristeet ja tasakatot.

– Noiden vuosikymmenten jäljiltä on edelleenkin paljon korjausvelkaa. Rakennevirheitä on toki tehty myöhemminkin, ja rakenteiden monimutkaistumisen takia ne ovat saattaneet aiheuttaa vakavia ongelmia. Kuitenkin vuosikymmenten mittaan uudetkin ratkaisut on opittu ja saatu kantapään kautta hallintaan.

Arkkitehdin työ on pitkälti kokonaisuuden hallintaa: eri suunnitelmien yhteensovittamista ja asiantuntijoiden osaamisen hyödyntämistä. 

– Arkkitehdin keinot vaikuttaa yksinään ovat loppujen lopuksi rajalliset, ja parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen päästään hyvän tiimin kanssa, Ristola kuvaa työtään.

– Koulurakennuksissa ei sinänsä ole suunnittelullisia erityispiirteitä esimerkiksi ilmanvaihdon ja muun talotekniikan osalta. Me tiedämme, miten ne pitäisi tehdä ja mitoittaa. Laadukas lopputulos edellyttää kuitenkin aukotonta tuotantoketjua: korkeatasoista suunnittelua, varmoja teknisiä ratkaisuja sekä huolellista valvontaa ja hyvää toteutusta. •

teksti: Jussi-Pekka Aukia • kuvat: Mikko Vähäniitty / Keksi ja Jari Raikko

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.