Kolumni

Järjestäytynyttä työtä

Millaista on työskennellä kolmannella sektorilla, minulta kysyttiin. Mieleeni välähtää välittömästi miaBatman-sarjakuvasta tehty meemi, jossa vitsaillaan matalasta palkasta. Meemissä Robin aloittaa: “Olisipa mukava saada kunnollista palkk--” mutta Batman läpsäisee Robinia poskelle saatesanoin “KUTSUMUSAMMATTI”. Meemi kertoo osatotuuden. Mutta mistä kolmannesta sektorista on kyse?

Kolmantena sektorina tarkoitetaan järjestöjä ja yhdistyksiä eli kenttää, joka jää markkinoiden, julkisen sektorin ja kotitalouksien väliin. Järjestöt täydentävät yksityisiä ja julkisia palveluita voittoa tavoittelematta. Suurin järjestöryhmä on erilaiset kulttuuri- ja harrastusjärjestöt, kuten urheiluseurat. Kentältä löytyy kuitenkin myös poliittisempia järjestöjä, kuten sosiaali- ja terveysjärjestöjä ja ammattiyhdistyksiä. Kansalaisyhteiskunnan verkkosivuilta (www.kansalaisyhteiskunta.fi) voi käydä katsomassa listausta erilaisista järjestöistä. Tiesitkö, että esimerkiksi ympäristöyhdistyksiä on Suomessa yli 70? 

Suomessa on yhdistysrekisterin mukaan noin satatuhatta yhdistystä - olemme siis tuhansien järvien ja järjestöjen maa! Suomalaisista noin kolmasosa kuuluu ainakin yhteen yhdistykseen ja lähes kymmenen prosenttia vähintään viiteen yhdistykseen. Vaikuttaa siis siltä, että kun järjestötoiminta nappaa, sitä kuuluukin pian useampaan yhdistykseen. 

Kun järjestössä on tarjolla palkallista työtä, moni aiemmin vapaaehtoisena toiminut hakee paikkaa ja on valmis työskentelemään itselleen tärkeässä yhteisössä myös matalalla palkalla. Järjestötoiminta nojaa vahvasti vapaaehtoisuuteen ja varsinkin pienemmissä yhdistyksissä rahoitus on usein epävarmaa. Pienet palkat ja pätkätöitä – niistäkö on järjestökentän työpaikat tehty?

Olen vapaaehtois- ja palkkatöissäni kohdannut kolmannen sektorin tyynet vedet ja myrskysäät. Pahimmillaan kiire ja töiden kasaantuminen höykyttävät niin, että jalkojen alle kaipaisi tasaista maata; parhaimmillaan järjestö on upea yhteisö, jossa jaetut arvot määräävät vakaasti kulkusuunnan. Kun yhteisö pitää huolen, ettei työmäärä kuormita ketään liikaa, on tulevaisuuden rakentaminen valoisampaa. Työskentely järjestössä saattaa olla sinunkin tuleva urasi, sillä palkkatyöt järjestökentällä ovat lisääntyneet noin 70 % muutamassa kymmenessä vuodessa. Kolmas sektori työllistää työ- ja elinkeinoministeriön julkaisun Palkkatyössä kolmannella sektorilla (20/2013) mukaan jopa 82 000 työntekijää, joista kolmasosa on osa-aikaisessa työsuhteessa. 

Yhä useammalle on tärkeää, että työpaikan arvot vastaavat omia arvoja. Nyt, kun vuosi vaihtuu, on hyvä aika päivittää omaa suuntaa. Mihin yhdistyksiin sinä aiot kuulua tulevana vuonna? Kuka tietää, vaikka järjestö on myös tuleva harjoittelu- tai työpaikkasi! 

Rauhallista loppuvuotta ja loimuavan järjestäytynyttä uutta vuotta! •

Miia Komulainen, Loimun opiskelija- ja järjestökoordinaattori

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.