henri

Kurkistus kolmeen korkeakouluharjoitteluun

Monen nuoren asiantuntijan ensimmäinen kosketus oman alan töihin tapahtuu korkeakouluharjoittelun autta. Harjoitteluun päädytään monia erilaisia hakukanavia pitkin ja niistä saatavia hyödyt vaihtelevat paljon.

Gradu reittinä harjoitteluun

Harjoitteluun voi päätyä monilla eri tavoilla. Katariina Huikari otti Tornion kaupunkiin yhteyttä graduunsa liittyen. Hänestä riippumattomista syistä projektin aloitus kuitenkin venyi ja lopulta graduaineiston keruu hoitui kaupungin ehdotuksesta harjoittelun ohessa. Claudia Mariottinin harjoittelupaikka pohjustettiin erään luennon jälkeen luennoitsijan kanssa käydyssä keskustelussa. Se johti gradupaikkaan, joka puolestaan johti harjoittelupaikkaan samalla osastolla mutta eri laboratoriossa. ECHAn harjoitteluhaku tapahtui puolestaan avoimen haun ja raskaan byrokratian kautta. Anton Airas bongasi Helsingin Sataman ympäristöharjoittelijan paikan Helsingin yliopiston rekrynetistä. Avoimen hakuprosessin jälkeen satamassa 2013 alkaneet terminaalityöt muuttuivat lopulta korkeakouluharjoitteluksi.

Harjoittelun suurimmiksi hyödyiksi ja oivalluksiksi haastateltavat nostivat esiin uusien kontaktien saamisen ja tutustumisen siihen, mitä asiantuntijatyö on konkreettisesti. Lisäksi Airas ja Mariottini nostivat esiin lainsäädäntöön syvällisemmin perehtymisen. Huikari ja Mariottini totesivat myös, että työyhteisöjen kansainvälisyys antoi uusia näkökulmia työhön.

Harjoittelusta nykyhetkeen

Harjoittelulla on ollut paljon vaikutusta kolmikon työ-uraan. Airas sai jatkoa harjoittelusta suoraan ympäristöasiantuntijaksi, kun esimies siirtyi muihin tehtäviin ja uudelle tekijälle oli tarvetta. Mariottini puolestaan palaa harjoittelupaikkaansa jatko-opiskelijaksi. Huikari oli valmistumisensa jälkeen hetken työttömänä, mutta verkostot vinkkasivat kaupungille auenneesta osa--aikaisesta paikasta, jonka Huikari sai. Myöhemmin työ täydentyi Team Botnian hankkeella täysipäiväiseksi.

Harjoittelu on selkeästi auttanut kolmen ässän, säkän, suhteiden ja suhdanteiden, kohdilleen osumisessa harjoittelun jälkeenkin. •

 

Katariina Huikarihukari
FM, kulttuurimaantiede, Oulun yliopisto, 2016.

  • Harjoittelut suoritettu Tornion ja Haaparannan kaupungeilla.
  • Nyt töissä Tornion kaupungilla ja Team Botnialla.
  • Jos oma ura on vielä sumussa, voi harjoittelu selkeyttää ajatuksia todella paljon.

 

Claudia Mariottinimarionitti

FM, Toksikologia, Itä-Suomen yliopisto, 2018. Pohjalla farmaseutin (2014) ja biokemian (FM, 2015) opinnot Helsingin yliopistosta.

  • Harjoittelut suoritettu Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osastolla (biokemia) ja European Chemicals Agency ECHA:ssa (toksikologia).
  • Jatko-opinnot Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osastolla alkavat tammikuussa 2019.
  • Uskalla hakea mielenkiintoisiin juttuihin ja projekteihin. Kaikki ovet eivät aukea, mutta aina voi yrittää! Lopulta se oma juttu löytyy kyllä.

 

Anton Airasairas

MMM, metsäteknologia, Helsingin yliopisto, 2018.

  • Harjoittelu Helsingin Sataman laatu- ja ympäristöharjoittelijana
  • Nyt töissä Helsingin Satamassa ympäristöasiantuntijana.
  • Pidä silmät auki: harjoittelu- tai työpaikka voi löytyä joskus lähempää kuin arvaatkaan.

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.