perhe

Kymmenet ovat hyödyntäneet Rambollin koulunaloitusvapaata

Suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll tarjosi tänä syksynä ekaluokkalaisten vanhemmille palkallisen koulunaloitusvapaan. Risto Retkinin perheessä se otettiin vastaan kiitollisena.

Koulunaloitusvapaalla yritys haluaa tukea hektisen asiantuntijatyön ja yksityiselämän yhteensovittamista. Rambollin viestintäjohtaja Karoliina Lehmusvirran mukaan tavoitteena on sitouttaa työntekijöitä sekä auttaa heitä jaksamaan ruuhkavuosien keskellä.

Hiljattain lanseerattua vapaata ovat hyödyntäneet tähän mennessä kymmenet työntekijät. Vapaata on mahdollista käyttää joustavasti koko syyskauden ajan. Kaiken kaikkiaan koulunaloitus koskettaa tänä syksynä noin sataa yrityksen 2 300 työntekijästä.

Työntekijöiden keskuudessa aloitteeseen on suhtauduttu positiivisesti.

Rambollin ympäristöasian­tuntija Risto Retkinin perheessä esikoisen koulun aloitus sujui vapaan ansiosta helposti.
ristola

– Juuri tulleen työtyytyväisyystutkimuksen mukaan työntekijöidemme sitoutumisindeksi on hyvin korkea. Vapaakäytäntöä jatketaan myös ensi vuonna, Lehmusvirta sanoo.

Kouluun rennolla mielellä

Rambollin ympäristöasiantuntija Risto Retkinin perheessä esikoisen koulun aloitus sujui vapaan ansiosta helposti. Retkin piti vapaata kolme päivää. Töistä voi koulunaloituksen nimissä olla pois kaiken kaikkiaan 1–3 päivää.

– Ei tarvinnut miettiä, kuka lähettää lapsen kouluun sekä vastaanottaa hänet lyhyiden päivien jälkeen, Retkin sanoo.

– Jos tällaista vaihtoehtoa ei olisi ollut, olisimme yrittäneet saada isovanhempia avuksi, pitäneet palkattoman vapaan tai tehneet mahdollisuuksien mukaan etätyöpäivän.

Retkineillä koulun aloitus jännitti sekä esikoista että vanhempia.

– Ensimmäiset päivät ovat suhteellisen rankkoja, kun kaikki on uutta. Lapsi oli huojentunut ja rennommalla mielellä, kun tiesi toisen vanhemmista olevan kotona.

Työnantajan ele on Retkinin mukaan osoitus arvostuksesta työntekijöitä kohtaan. Samalla hän näkee, että se on panostus työntekijöiden hyvinvointiin.

Retkin käyttää vapaan mieluusti uudelleen hyväksi kolmen vuoden päästä, kun koulutielle lähtee toinenkin lapsi.

Muita Rambollin tarjoamia työn ja yksityiselämän yhdistämiseen tähtääviä palveluita Retkinin ei ole vielä tarvinnut käyttää. Esimerkiksi sairaan lapsen hoitopalvelussa työntekijän on mahdollista tilata lastenhoitaja kotiin silloin, kun lapsi sairastuu ja töissä on kiire.

– Ulkopuolisen hoitajan tilaaminen on kuitenkin aina vanhemman oma valinta. Alle 10-vuotiasta lasta voi jäädä hoitamaan myös itse kotiin, Lehmusvirta sanoo. •

Teksti: Anna-Maija Kakkonen • Kuvat: Retkinien kotikuvasto, Ramboll Finland Oy

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.