Pääkirjoitus

Sisäilma puhuttaa työpaikoilla

Työpaikan sisäilma on tärkeä asia ja siitä puhutaankin yhä enemmän ja enemmän. Hyvä sisäilma on tuulapuhdasta ja raikasta, ja kun vielä lämpötila on sopiva, ilmastointi ei metelöi eikä vetoisuus häiritse, ovat olosuhteet hyvät työskentelylle. Mutta näinhän ei suinkaan aina ole. Monet kärsivät työpaikallaan ilman tunkkaisuudesta, epämiellyttävästä lämpötilasta, hajuista, ilman kuivuudesta ja pölystä. 

Ihmiset reagoivat näihin kaikkiin hyvin eri lailla. Toiset reagoivat vähäisesti tai jopa eivät lainkaan. Toiset taas kärsivät hyvinkin vakavista oireista. Vaikka meillä on kansainvälisesti verrattuna hyvä sisäilma, silti jotkut sairastuvat vakavasti työpaikan huonosta sisäilmasta. Ja ihmiset ovat huolissaan omasta terveydestään. 

Kansallista sisäilmanohjelman luonnosta on moitittu siitä, että se ei huomioi riittävästi sisäilmasta sairastuneita. Sairastuneet tarvitsevat hoitoa, tukea ja terveelliset työtilat. On ikävä tunne, jos ihmisen oireisiin ei suhtauduta vakavasti vaan niitä pidetään lähinnä kuviteltuina. 

Sisäilma ja siihen liittyvät terveyshaitat ovat kuitenkin haastava tutkimuskohde. Modernissa rakennetussa ympäristössä esiintyy tuhansien homelajien lisäksi myös lukemattomia uusia rakennusmateriaaleja, joille ihmiset voivat altistua. Ongelmiin ei usein ole vain yhtä syytä vaan monta eri tekijää. Ei ole järkevää keskittyä mittaamaan vaikka vain mikrobien määrää ilmassa. Altistavia aineita voi olla useampia ja oireet voivat johtua niiden yhteisvaikutuksesta.

Kiinteistön omistaja voi paljon omilla toimillaan vaikuttaa ennakoivasti. Sisäilmaongelmien torjunta onkin erityisen tärkeää ja siihen voidaan vaikuttaa mm. kiinteistöhuollon suunnitelmallisuudella ja jatkuvalla seurannalla. Hyvä sisäilma on tutkitusti työtehon, viihtyvyyden ja tuottavuuden parantaja, mutta vaikuttaahan se myös tilojen käyttöasteeseenkin.

Tästä numerosta voit lukea kolme näkemystä työpaikkojen sisäilmasta.

Tuula Kilpeläinen, päätoimittaja

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.