Lyhyesti

puutiainen

Vanha keino paras

Ainoa suoja borrelioosia vastaan on kunnon punkkisyyni. Turun yliopiston punkkitutkimuksessa on ilmennyt, että lähes kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa. Tavallisista puutiaisista 30 prosenttia kantaa taudinaiheuttajaa ja taigapunkeista 24 prosenttia. Tavalliset puutiaiset kantavat lisäksi useampaa eri taudinaiheuttajaa tyypillisemmin kuin taigapunkit. Tutkijoiden havaitsemista taudinaiheuttajista yleisin oli borrelioosia aiheuttava Borrelia burgdorferi -bakteeri, jota löytyi 17 prosentista puutiaisista.

Kansanterveydellisesti merkittävimmät puutiaisperäiset sairaudet Suomessa ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. 

Turun yliopiston punkkipankki on kerätty kansalaisten avulla. Kesällä 2015 toteutettiin puutiaisten valtakunnallinen yleisökeräys, joka kerrytti tutkijoille ainutlaatuisen 20 000 puutiaisyksilön aineiston.

Lisätietoja puutiais­projektista löytyy osoitteesta www.puutiaiset.fi

utu.fi

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.