Kuvassa

terveys

Ruokavalinnoilla on merkitystä

Keskivertosuomalaisen vuosittainen ilmastovaikutus eli hiilijalanjälki on noin kymmenen tonnia hiilidioksidiekvivalentteina ilmaistuna, jolloin lukuun lasketaan mukaan myös muiden tuotettujen kasvihuonekaasujen ilmastovaikutus hiilidioksidin määriksi yhteismitallistettuna.

Ruoan hiilijalanjälki on tästä viidennes ja siinä suurimmat yksittäiset päästönaiheuttajat ovat punainen liha, juusto ja muut maitotuotteet sekä erilaiset juomat, joista kukin tuottaa karkeasti noin neljänneksen kokonaispäästöistä. Loppuneljännekseen mahtuvat kaiken muun käyttämämme ravinnon – hedelmien ja vihannesten, viljatuotteiden sekä kalan, kanan ja kananmunien – tuottamat päästöt.

Yhden laskennallisen kotiruoka-aterian ilmastovaikutus on vajaa neljä kiloa, jos pääruokana on lihamakaronilaatikko. Pääruoan osuus on silloin reilut 2,5 kiloa. Broileripasta-ateriakokonaisuus tuottaisi sen sijaan päästöjä vain puolet tästä, ja pääruoan osuudeksi jäisi 0,75 kiloa. Jos pääruokana sen sijaan tarjottaisiin härkäpapupihvit muusilla, koko aterian päästöt jäisivät vain reiluun puoleen kiloon, josta pääruoan osuus olisi noin 0,25 kiloa.

Lähteet: Sitra ja Ympäristöministeriön ConsEnv-hanke

teksti: Jussi-Pekka Aukia • kuva: Mostphotos

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.