Loimun tulevaisuus

Onnellinen luonnostaan

Kasvukausi on se aika vuodesta, jolloin kasvit kasvavat. Terminen kasvukausi määritellään alkaneeksi silloin, kun lumipeite on kadonnut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli helena+5 asteeseen. Eteläisessä Suomessa kasvukausi alkaa usein huhtikuun puolen välin aikaan.

Kevään ensimmäinen kukkija on näsiä. Kukat ovat kauniin vaalean liilat ja niistä muodostuu kavalan myrkyllisiä soikeita luumarjoja. Näsiän kukkia tai marjoja ei siis pidä maistella, vaan odottaa vielä hetki, kunnes maasta ponnistavat esimerkiksi maitohorsma, vuohenputki, nokkonen, voikukka, siankärsämö ja poimulehti.

Maitohorsman tuoreita versoja voi keittää kuten parsaa tai laittaa grillikauden avajaisten kunniaksi pannulle paistumaan. Vuohenputki ei lopu kesken. Sitä kasvaa jokaisessa kukkapenkissä ja se saattaa peittää lehtomaisissa metsissä koko pohja- ja kenttäkerroksen. Vuohenputki kannattaa käyttää pienenä ja nättinä vaikka salaatissa tai toisen kevään kasvin, raparperin, seurana hillossa tai piirakassa.

Valtioneuvosto vahvisti helmikuussa periaatepäätöksellään kansallisen metsäneuvoston joulukuussa 2018 hyväksymän Kansallinen metsästrategia 2025:n päivitetyn version, jossa on nostettu esiin myös luonnontuoteala. Luonnontuotealalla metsien raaka-aineiden hyödyntämisessä on merkittävä mahdollisuus kehittää uutta, menestyvää liiketoimintaa. Luonnontuotealan liiketoimintaa voidaan kasvattaa alkutuotannon lisäksi esimerkiksi elintarvike-, bioteknologia-, kosmetiikka- sekä lääke- ja rohdosteollisuudessa.

Villiyrteillä on paljon enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Moni yritys haluaa erikoistua premium-tuotteilla, joista premiumin tekevät pohjoisen villit yrtit. Näillä tuotteilla pääsee myös maailmanmarkkinoille. Maku, puhtaus, arktisuus ja luonnollisuus vetoavat vaativiin kuluttajiin.

Mutta tuleeko villiyrteistä vatsa täyteen? Entä marjoista ja sienistä, vaikka kuinka poimisi? Eräiden arvioiden mukaan seuraavan 40 vuoden aikana maapallolla pitää tuottaa ruokaa yhtä paljon kuin viimeisen 8 000 vuoden aikana on tuotettu yhteensä. Tätä tarkastelua vasten metsillä voi olla tulevaisuudessa rooli ruuantuotannossa, joka vielä toistaiseksi vaikuttaa täydeltä scifiltä. Metsäneuvostossa on varmasti myös jatkossa mielenkiintoisia aiheita käsittelyssä. 

Kasvukausi on juuri nyt aluillaan ja kestää Etelä-Suomessa keskimäärin 185 vuorokautta. Sokerin ja hapen tuotanto alkaa, kun pienet vihreät moottorit käynnistyvät auringon lämmöstä. Polttoaineena on hiilidioksidia ja vettä. Meille kasvukausi näyttäytyy jälleen kerran luonnon vihreytenä ja kasvun ihmeenä. •

Kevätterveisin,
Helena

Helena Herttuainen, puheenjohtaja

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.