Vastapaino

arnaud

Englanninkieliset teatteriryhmät vetävät puoleensa niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia teatterintekijöitä, kertoo Arnaud Praplan.

 

Teatterin pauloissa

Harrastajateatteri on opettanut akatemiatutkija Arnaud Praplania ajattelemaan luovasti ja toimimaan kekseliäästi tiedemaailmassa. Teatteri tuo säpinää ulkomaalaisen arkeen Suomessa.

Tunnelma on keskittynyt ja rauhallinen. Kaikki tietävät, mitä tekevät. Kourallinen teatterintekijöitä The Really Small Theatre Companysta ja Soup Troupe -ryhmästä harjoittelee sunnuntai-iltapäivänä Helsingin keskustassa näytelmää, jonka ensi-ilta kolkuttelee ovea. 

Viisi näyttelijää käy läpi ensimmäisen näytöksen vuorosanoja, kuudes odottelee vuoroaan. Ohjaaja ja apuohjaaja puuhailevat taustalla. Näyttämömestari Arnaud Praplan rakentaa määrätietoisesti näyttämöä asettelemalla esineitä ja tavaroita paikoilleen. Niiden täytyy olla juuri oikeassa kohdassa, kun esirippu nousee.  

Kreikkalais-brittiläisen Alexi K. Campbellin näytelmässä Apologia Praplan pysyttelee kulisseissa. Sen sijaan edellisessä näytelmässä, jonka toteutti Soup Troupe, Praplan huhki näyttelijänä. Siinä piilee harrastajateatterin suola: jokainen joutuu tekemään lähes mitä vain. Voi näytellä, ohjata, hoitaa valoja, markkinoida esitystä sosiaalisessa mediassa, myydä lippuja ovella ja keittää kahvia harjoituksissa. 

Sveitsissä syntynyt ja opiskellut Praplan oli tohtorinopintojensa aikana nähnyt, miten vaikeaa ulkomaisten tutkijavieraiden oli solmia ystävyyksiä vieraalla paikkakunnalla. Jos elämäänsä kaipasi sisältöä, sitä oli järjestettävä itse. – Halusin Suomeen muuttaessani, että elämäni on aktiivista ja minulla on tekemistä, Praplan sanoo.  

Hän hankki työnsä vastapainoksi kaksi harrastusta: sulkapallon ja teatterin. Harrastajateatterin henkeä tohtori oli hengittänyt jo kotimaassaan. Helsingissä hän huomasi, että englanninkieliset teatteriryhmät vetivät puoleensa niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin teatterintekijöitä. Heidän joukostaan Praplan sai uusia ystäviä. 

Suomalainen ilmakehätutkimus vetosi

Suomeen Paul Scherrer Institutessa väitellyt Arnaud Praplan muutti vuonna 2012. 

– Tiesin ilmastotutkija Markku Kulmalan tutkimuksesta ja otin yhteyttä häneen. Kyselin post doc -työmahdollisuuksista hänen ryhmässään, Praplan kertoo.

Yhteys syntyi ja työpaikka järjestyi Helsingin yliopistossa fysiikan laitokselta. Sieltä Praplan siirtyi Ilmatieteen laitokselle Ilmakehän koostumuksen tutkimuksen yksikköön vuonna 2014. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin viisivuotinen tutkimusrahoitus omaan Reactivity of forest air and tree emissions -projektiin. Sitä Praplan, 34, hoitaa yksikön päällikön Hannele Hakolan ja ryhmäpäällikkö Heidi Hellénin johdolla.

Työelämätaidot lisääntyneet

Teatteri vaatii tekijöiltään kykyä pysyä budjetissa, keksiä luovia ratkaisuja niukassa taloustilanteessa ja organisoida asioita. On markkinoitava työtään. Markkinointitaidoista on hyötyä muun muassa tiedeviestinnässä.    

Teatteri on lisännyt akatemiatutkijan esiintymisvarmuutta ja opettanut pyytämään apua muilta. Teatterissa on osattava jakaa vastuuta, aivan kuten tieteessäkin. •

 Teksti: Helen Partti • Kuva: Anastasia Diatlova

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.