Teema: Tiedekriittisyys 3/3

karppaus

Kaikki eivät karpanneetkaan

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab listaa ravitsemukseen liittyviä muoti-ilmi­öitä, joita tulee ja menee. 

– Urani alussa syötiin antioksidantteja. Nyt ollaan kiinnostuneita ferritiinin määrittämisestä. Rasvat ja sokerit pullahtavat esiin vähän väliä, samoin erilaiset rajoitusruokavaliot, vitamiinit ja kivennäisaineet. Ruokavaliossa on kuitenkin aina kyse kokonaisuudesta. Mikään yksittäinen ruoka ei tuhoa eikä pelasta sitä.

Ursula Schwab muistelee, että julkisen ravitsemuskeskustelun villejä vuosia elettiin 2009-2012. – Mediassa haastatteluihin kutsuttiin tuolloin asiantuntijoiden vastavoimaksi mutu-ihmisiä. Nyt hekin ovat onneksi alkaneet suhtautua brittiesikuvien mukaisesti valikoivammin haastateltaviinsa.
ursula

Vertaisarvioituun tutkimusnäyttöön ja tiedeyhteisön konsensukseen perustuvat ravitsemussuositukset eivät sisällä ehdottomia sääntöjä, vaan joustavat tilanteen mukaan.

– Erilaisia välttämisruokavalioita noudattaa loppujen lopuksi varsin harva. Vuosikymmenen alussa tehdyissä kahdessa tutkimuksessa karppaajiksi ilmoittautui joka kahdeskymmenes ja joka kymmenes oli sitä kokeillut. Mediasta oli kuitenkin saanut sen kuvan, että liki kaikki karppaavat, Schwab kertoo. 

– Isoiltakin vaikuttavien someilmiöiden takana voi joskus olla vain yksi henkilö. Aikoinaan erään ravitsemusasioissa aktiivisen somevaikuttajan kuolema hiljensi kerralla neljä eri nimillä esiintynyttä keskustelijaa.

Hämmentyneet potilaat

Verkossa ja mediassa näkyy rinnakkain tieteellisesti perusteltua ravitsemustietoa ja täysin ei-tieteellisiä väitteitä. Siitä on selvää haittaa erityisesti niille Schwabin potilaille, joilla olisi motivaatiota muuttaa ravitsemustaan esimerkiksi sydäninfarktin, sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin tai kakkostyypin diabeteksen takia. 

– Potilaani ovat erittäin motivoituneita tekemään muutoksia elämäntapoihinsa, mutta he ovat aivan ymmällään, kun yksi sanoo radiossa yhtä ja toinen lehdissä tai netissä toista, ja kolmas televisiossa jälleen jotain muuta. Pieni ihminen ei ole löytänyt mediasta enää vuosikausiin terveyttä edistävän syömisen punaista lankaa, Schwab kuvaa tilannetta.

– Väitetään, että ihmiset kyllä tietävät, mitä pitää syödä, mutta eivät saa muutosta aikaiseksi. Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Ihmiset eivät tosiaankaan tiedä ja näen potilastyössäni kuinka hämmentyneitä he ovat. Monet murehtivat ihan turhaan median esiin nostamia kliinisesti merkityksettömiä asioita samalla kun perustotuudet ovat kateissa.

Suora kontakti paras

Schwab ei seuraa verkkokeskusteluja eikä osallistu niihin. Sen sijaan hän pitää yleisöluentoja, kirjoittaa ja on median käytettävissä. Tutkimus-, opetus-, potilas- ja asiantuntijatyönsä ohella hän on myös osallistunut ravitsemussuosituksien laatimiseen.

– Sekä potilaat että yleisöluennoille tulevat ihmiset kyllä uskovat tutkimusnäyttöön, kun se heille kunnolla perustellaan. Tämä on minun tapani vaikuttaa. Suora kontakti ihmisiin myös auttaa minua tutkijana pitämään jalat maassa siitä, mitä tavallinen ihminen tietää ja näistä asioista ajattelee. Tieteentekijänä haluan palvella loppukäyttäjiä eli ihmisiä. Heille me tiedettä teemme. •

 teksti: Jussi-Pekka Aukia • kuvat: Itä-Suomen yliopisto, ShutterStock

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.