Vastapaino

ripa

Tohtorin kaksoisrooli

Pitelemätön esiintymisvietti vaati ulospääsyä, ja niin Risto Willamosta kuoriutui pesunkestävä showmies. Raspikurkku rokkaa katu-uskottavasti luonnon puolesta.

Yliopistolehtori Risto ”Ripa” Willamo on kokenut saman lukuisat kerrat. Keikan jälkeen takki on tyhjä, mutta keho tulvillaan adrenaliinia. Yöllä ei ole pelkoa nukahtamisesta, vaikka äänentoistolaitteiden palauttaminen treenikämpälle ja kotiinpaluu Karjaalle veisikin tunteja. Jokainen keikka on todistanut Aristoteleen ajatuksen, että ”kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa”.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtorin kokonaisuus koostuu kuudesta rockbändin jäsenestä, jotka löivät hynttyyt yhteen ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Silloin bändin nimi oli RaakkuJaHelmet. Se oli Suomen ensimmäinen ympäristöpoliittinen rockbändi. Osa soittajista on myöhemmin jatkanut musisointia RaakkuJaHelmien jalanjäljissä kulkevassa Valtaisassa Luonnontalouskoneistossa. Willamo on bändin keulakuva. 

Bändin nimi on kunnianosoitus emeritusprofessori Pekka Nuortevalle, joka oli kuin toinen isä Willamolle. Tänä päivänä Willamo taitaa itse olla isähahmo monelle opiskelijalle työpaikassaan Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa.

– Olen kasvattaja, Willamo sanoo. – Ja sydämeltäni humanisti.

Willamo on myös tieteiden välissä sukkuloiva kestävyys- sekä systeemitieteilijä. Rockkukko hän ei ole, vaikka bändikaverit muuta väittävätkin.  

Villissä menossa hän ei jää toiseksi Mick Jaggerille, mutta ehkä laulussa, sillä omasta mielestään hän ei ole mikään erityinen laulaja. Tämä pieni puute ei ole kuitenkaan estänyt häntä revittelemästä lavalla osittain omista opiskelijoista koostuvan yleisön edessä. Lavalla hän on yhtä kotonaan kuin yliopiston luentosalissakin. 

Lehtori-Ripan on pakko pysyä faktoissa, mutta rokkari-Ripa voi huutaa ’herää maailma!’ 

Sana hallussa

Rokkari-Ripa on herätellyt maailmaa säveltämällä ja sanoittamalla ystäviensä kanssa kantaaottavia biisejä luonnosta ja ympäristöstä. RaakkuJaHelmien aikana syntyneet sanoitukset poikivat jopa kolmannen palkinnon rock-lyriikan SM-mittelöissä vuonna 2000. 

– Sanoituksissa olemme hyviä!

Bändissä jokaisella on oma roolinsa ja jokainen on alisteinen muiden soitolle. Se, että keikalla kaikki yleensä onnistuu, on laulu­solistista ihme. Kenraaliharjoitukset eivät nimittäin onnistu koskaan. 

Jääkiekkoa ja linturetkeilyä

Muutaman vuoden päästä pitkän yliopistouran tehnyt lehtori siirtyy eläkkeelle. Viime vuodet ovat olleet tuulisimmat: kaikki on yliopistossa muuttunut, mukaan lukien oma työnkuva. Sen Willamo, 61, pystyy sentään sanomaan, että valtaosa hänen työstään kohdistuu kandidaattivaiheen opiskelijoiden opetukseen. 

Musiikista rokkaava tohtori ei aio jäädä eläkkeelle koskaan. Sisältöä elämään tuovat myös retkeily ja urheilu. Keikoille luontoharrastaja-penkkiurheilijaa on turha maanitella kurkien kevätmuuton tai jääkiekon MM-kisojen aikaan. 

Lavoille bändi kuitenkin halajaa. Ympäristöpoliittiset rokkenrollarit ovat huolestuneet maailman tilasta, mutta eivät omasta asenteestaan. Se on rock. •

Teksti: Helen Partti • Kuva: Harri Kettunen

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.