Kaukokartoitus 3/3

iceye

ICEYEN tuottamaa aineistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vakuutustoiminnassa, merenkulussa, maataloudessa, kaivos- ja energiateollisuudessa sekä siviili- ja turvallisuusviranomaisten työssä.

 

Älykkäät parvisatelliitit

Maailman pienimmän tutkasatelliitin kehittänyt espoolainen ICEYE rakentaa ja operoi omaa kaupallista SAR-satelliittien parveaan.

ICEYEn käyttämä tutkatekniikka mahdollistaa kohteiden kuvauksen pilviverhosta tai vallitsevasta valosta riippumatta. Yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen kuvausta mistä tahansa Maapallon kohteesta jopa muutaman tunnin välein, vuorokaudenajasta riippumatta.   

Pekka Laurila, yhtiön strategiajohtaja ja yksi sen perustajista, kertoo, että ICEYE pystyi ensimmäisenä toimijana laukaisemaan alle satakiloisen SAR-satelliitin Maan kiertoradalle. Se oli samalla kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti. Tällä hetkellä satelliitteja on kolme, ja lisää on tulossa tänä ja ensi vuonna.

Strategiajohtaja Pekka Laurila on ollut kehittämässä kaikkien aikojen ensimmäistä suomalaista kaupallista satelliittia.
laurila

– Olemme kehittäneet ja rakentaneet SAR-instrumenttimme valmisosista itse ja myös operoimme niitä itse. Olemme kilpailijoihimme verrattuna erittäin edullinen toimija ja voimme tuottaa maapallon pinnalta oikea-aikaista ja tarkkaa havaintodataa eri maille ja organisaatioille, jotka eivät ole aikaisemmin pystyneet sitä hankkimaan, Laurila sanoo.

– Tuottamaamme aineistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vakuutustoiminnassa, merenkulussa, maataloudessa, kaivos- ja energiateollisuudessa sekä siviili- ja turvallisuusviranomaisten työssä. Vastikään tuotimme kuvaa alueelta, jossa hirmumyrsky Dorian parhaillaan riehui, ja pystyimme näyttämään tulvien aiheuttamien tuhojen massiivisuuden ja varoittamaan siitä ihmisiä.

ICEYEN kuvista myös osoitettiin pelastushenkilöstölle kohteita, joissa tarvittiin nopeaa apua.

– Se, että pystyimme ensimmäisenä toimijana tarjoamaan dataa Dorianin aiheuttamasta tuhosta, oli pitkälti tutkateknologiamme luotettavuuden ja oikea-aikaisuuden ansiota, Laurila sanoo.

Tietysti, kun tällaista SAR-tutkan kaltaista erikoisinstrumenttia luodaan tyhjästä, eteen nousee kaikenlaisia haasteita. Nyt kun laitteisto on saatu kokoon ja se on osoittanut toimivuutensa, jatkamme SAR-sensoriteknologiamme parantamista. Esimerkiksi lisäsimme vastikään satelliitteihimme Spotlight-kuvaustilan, jolla voimme tuottaa aikaisempaa tarkempia kuvia, joiden pikselitarkkuus maastossa on metrin luokkaa.

Sovelluksia kehitetään jatkuvasti uusille toimialoille. Laurila muistuttaa, että datan todellinen arvo näkyy vasta, kun se on muutettu asiakkaalle hyödyntämiskelpoiseksi informaatioksi.

– Suomi tarjoaa hyvän toimintaympäristön satelliitteihin liittyvien innovaatioiden kehittämiselle. Pääkonttorin perustaminen Espooseen oli luontevaa, koska koko yritys sai alkunsa Aalto-yliopiston piensatelliittihankkeista, Laurila sanoo.

Mutta se ei ole ainoa syy tänne sitoutumiseen. Suomi on sekä tehokas ympäristö kansainvälisen liiketoiminnan harjoittamiselle että mainio työ- ja elin­ympäristö työntekijöille. Koska maa on aina ollut poliittisesti ja globaalisti neutraali, se tarjoaa hyvät lähtökohdat ICEYEn kaltaiselle globaalille avaruusteollisuuden yritykselle. •

teksti: Jussi-Pekka Aukia • kuvat: ICEYE

SAR on kokoaan suurempi

SAR eli Synthetic Aperture Radar -tutka lähettää kiertoradaltaan nopeasti toisiaan seuraavia peräkkäisiä pulsseja, joiden kaiut yhdistetään myöhemmin laskennallisesti yhdeksi kuvaksi. Muutaman metrin levyisellä antennilla saadaan näin otettua kuvia, joiden resoluutio ja tarkkuus vastaavat satojen metrien levyisellä antennilla otettuja kuvia.

 

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.