Lyhyesti

seitti

Tutkimuksessa käytetty hämähäkkisilkki ei ollut peräisin seitistä, vaan tutkijat valmistivat sen synteettisen DNA:n ja bakteerien avulla.

 

Hämähäkkisilkin ja nanoselluloosan yhdistelmästä muovin haastaja

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat kehittäneet ainutlaatuisen materiaalin, joka on samalla luja, jäykkä ja sitkeä. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää muun muassa muovien korvaamiseen, bio-pohjaisiin komposiitteihin, lääketieteellisissä sovelluksissa ja tekstiiliteollisuudessa.

Lujan ja samalla joustavan materiaalin valmistaminen on ollut materiaalisuunnittelun suurimpia haasteita. Täysin uusi biopohjainen materiaali luotiin liimaamalla puun selluloosa-kuituja yhteen hämähäkin seitistä löytyvällä silkkiproteiinilla. 

Tutkimusta vetäneen Aalto-yliopiston professori Markus Linderin mukaan luonto tarjoaa uusien materiaalien kehittämiseen loistavia raaka-aineita, joka hajoavat luonnossa eivätkä aiheuta siellä mikromuovin kaltaisia haittoja.

Tutkimushanke on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkaus ”Hyber” -huippuyksikköä. Tutkimus julkaistiin Science Advances -tiedejulkaisussa. 

Kuva: Mostphotos.com/mreco99

Lähde: Aalto-yliopisto

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.