Kolumni

Olen valmis

Arpa on heitetty, lausui fuksi kurssiwikiä selatessaan. Hops vain ja valinnat on tonitehty. Vain äidinkielen opettajaa vuosisatojen murskaama sitaatti hirvittää. Noppa vierähtää laudalta huutojen saattelemana. Ystävät taluttavat toisiaan lautapeli-illoista kurssisaleihin.

Opit, että on ok olla myöhässä. Opit, että johdatus tarkoittaa montaa eri asiaa. Opit, että sinulla on 27 tuntia. 

Kirjoitat opinnäytteesi ja viittaat pääosin oikein. Kukaan ei kysy sinulta, mutta tunnustat tietämättömyytesi. Katseesi piirtää muraalia lehtorin takana olevaan seinään. Hetkellä on merkitystä seinän naarmuille. Ne punastuvat ääneti katseesi alla.

Lähetät ensimmäisen työhakemuksen. Olet sisäistänyt paljon. Kirjoitat olleesi mukana siellä ja täällä. Valmistuit, sieltä ja tällöin. Suosittelijoita satoi. Saattavat yllättyä haastattelijan soitosta, mutta mitäpä siitä.

Täydennät sisällysluetteloa vaadituilla taidoilla:
Neuvottelutaitoa [x]
Stressinsietokykyä [x]
Organisointi- ja koordinointitaitoa [x]
Olemassaolon totuuden unohdusta [x] 

Näitä taitoja eivät kaikki opi yhtä hyvin yliopistossa kuin työelämässä toivoisivat, kuulit uraseurantaraportista. Viimeisin oli tosin Heideggeriltä, mutta mitäpä siitä. On tietty oikea hetki, kairoottinen huokaus. Ja sitten ne idiootit ympärilläsi. Selittämässä, kuinka punainen on parempi sinistä. Vihreästä ei puhuta. Jos joku mainitsee puolueen, kaikki vaikenevat.

Siirryt takaisin työtilaasi. Osasit erottua ja hyvä niin. Vuodet kierivät. Ylennykset sotkevat pettymysten kanssa samassa vaatekasassa. Käynnistät pesukoneen. Pikaohjelma ei enää herätä sängyssä nukkuvaa.

Vaahtoat valinnoista aamupalalla, ikuisesta paluusta parhaisiin vuosiin. Yli 80 000 työtuntia käytettynä kokouksiin ja kahvitaukoihin, suunnitteluun ja sähköposteihin, jotka eivät lopu. Et muista enää, mitä halusit siltä harjoittelulta. Kurssit on unohdettu eikä gradulla ole merkitystä.

Syöpään 37-vuotiaana kuolleelle Kalanithille merkitys oli perheessä ja teoissa, joita hän piti tärkeinä. Vielä elossa olevalle Hararille lajin yhteisillä valinnoilla on merkitystä. Entä sinulla? • 

 

Toni Sairanen on Loimun opiskelija- ja järjestökoordinaattori, joka jatkaa työelämän miettimistä kampuksilla Loimun Opiskelija- ja vastavalmistunut työelämässä -kiertueen merkeissä marras–tammikuussa ympäri Suomea.

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.