Lyhyesti

salaoja

Perunanviljelyn digiloikka

Suomessa on pelkästään perunalla 20 000 hehtaaria säätösalaojitettua peltoa, ja kaikessa kasvinviljelyssä yhteensä 70 000 hehtaaria. Salaojakaivon säätäminen tapahtuu nykyisin mekaanisesti.

– Muutama vuosi sitten tyrnäväläinen perunanviljelijä heitti ilmaan toiveen, että voi kunpa salaojakaivojen säädön voisi hoitaa automaattisesti, kertoo tohtorikoulutettava Mika Pylvänäinen Oulun yliopiston Älykkäät koneet ja järjestelmät -tutkimusyksiköstä. 

Ajatus johti Tietopohjainen maaperän kosteudenhallinta (TIMAKO) -hankkeeseen, jonka toteuttamiseen osallistuu viisi Oulun yliopiston tutkimusyksikköä.

– TIMAKO:n tavoitteena on tutkia järjestelmää, joka mittaa ja säätää maaperän kosteusolosuhteita säätösalaojitetulla pellolla, tiivistää hankkeen vastuullinen johtaja Toni Liedes, Älykkäät koneet ja järjestelmät -tutkimusyksikön johtaja Oulun yliopistosta.

TIMAKO-hankkeen mittausyksiköiden tulee toimia ilman sähköverkkoa. Tiedonkeruussa hyö-
dynnetään IoT-ratkaisuja eli esineiden internettiä.

– Haluamme löytää riittävän hyvät ja tarpeeksi edulliset anturit ja tiedonkerääjät, jotka eivät vaadi sähköverkkoa vaan toimivat aurinkopaneelilla, akulla tai paristoilla, jotka hyödyntävät IoT-ratkaisuja ja kestävät pelto-olosuhteita, Liedes sanoo.

TIMAKO-hanke sai BusinessFinlandin kaksivuotisen Tutli (Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa) -rahoituksen. 

Kuva: Mikko Törmänen/Oulun yliopisto

Lähde: Oulun yliopisto

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.