Lyhyesti

miniroskis

Roska päivässä -liike ennaltaehkäisee roskia kauneuden avulla

Perustimme kaikkialle Suomeen ja kaikille mantereille levinneen Roska päivässä -liikkeen yhdessä tyttärieni kanssa vuonna 2000. Nykyisin yhä useampi sydämen ja omantunnon liikkeen jäsen harrastaa myös roskien ennaltaehkäisyä. Liikkeen innovaatio, miniroskis, innostaa  tuunaajansa  lähipiirin ympäristövaikuttajiksi. Kokemuksemme mukaan kauniita roskapönttöjä käytetään paljon mieluummin kuin neutraalin mitäänsanomattomia.

Miniroskis-keksintö sai alkunsa, kun silloinen Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Heikki Simola totesi, että Roska päivässä -liikkeen jäsenenä hän ei voi heittää tumppejaan luontoon. Hän otti käyttöönsä filmipurkin, joita edelleenkin saa valokuvausliikkeistä ilmaiseksi. Itse oivalsin, että purkin täytyy olla kaunis. Puhuimme alussa tumppiroskiksista, mutta vaihdoin nimen myöhemmin Miniroskikseksi, koska purkki palvelee myös purkanpurijoita ja makeisten syöjiä. Miniroskiksina käytämme erilaisia ilmatiiviitä purkkeja. ’Fiksu keksintö’ on toistuva  käyttäjäpalaute. 

Pidän Miniroskis-työpajoja pääosin pääkaupunkiseudulla, mutta muuallakin. Kesällä vierailin Islannissa Suomen suurlähettilään kutsumana ja pidin siellä kaksi työpajaa. Monet roskaliikkeen jäsenet vetävät innostuneina työpajoja kotiseuduillaan. 

Kun maailman yleisimmän, myrkyllisen, ruman ja inhotun  roskan voi ennaltaehkäistä pienellä ja kauniilla ympäristösuojeluesineellä, se herättää toivon tunteita. 

Uuden ajattelutavan toimivuus näkyy myös kaunistamissamme roskapöntöissä, erityisesti sana ’kiitos’ koskettaa ihmisiä. 

”Tuntuu, kuin joku oikeasti välittäisi, kun roskiksessa lukee kiitos”, nuori mies kirjoitti Facebook-sivullemme.

Lähikaupassamme on huomattavan iso piha, jossa on neljä kaunistamaamme roskapönttöä. Käyn joka viikonlopun jälkeen ihmettelemässä, kuinka roskikset ovat täpötäynnä ja kuinka piha on täysin roskaton. 

 

Tuula-Maria Ahonen 

Roska päivässä -liikkeen perustaja 

www.roskapaivassa.net

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.