Lyhyesti

pillit

Mikromuovista omega3-rasvahappoja - tutkijatkin hämmästyivät

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmän tutkimus toi yllättävää tietoa luonnon mikrobien kyvystä käsitellä vesiin päätynyttä mikromuovia.

Tutkijat osoittivat, että humusjärvien mikrobiyhteisö pilkkoo mikromuovien hiiliketjuja ja valmistaa niistä eläinplanktonin käyttöön jopa hyödyllisiä omega3- ja omega6-rasvahappoja. Järviveden mikrobit myös neutraloivat mikromuovien pinnassa olevia haitallisia aineita. Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedejulkaisussa joulukuussa 2019.

Dosentti Sami Taipaleen johtaman tutkimuksen kohteena oli polyeteeni-muovi, joka on yksi yleisimmistä muovilaaduista. Tutkimusta varten polyeteeni leimattiin (rikastettiin) hiili-13-isotoopilla, jolloin sen kulkua ympäristössä päästiin seuraamaan. Menetelmä on toistaiseksi herkin tunnettu menetelmä, jolla voidaan tutkia mikromuovien ympäristökohtaloa.

– Humusvesien mikrobit ottivat muovien hiiltä käyttöön tehokkaammin kuin kirkkaiden järvien mikrobit. Bakteerit hajottivat hiiliketjut, ja sen jälkeen leviin kuuluvat siimalliset eukaryootit valmistivat järviveteen vapautuneesta hiilestä muun muassa hyödyllisiä omega3- ja omega6-rasvahappoja, kertoo tutkimusta johtanut dosentti Sami Taipale.

Tutkijoita hämmästytti mikrobien nopea toiminta.

– Kahden kuukauden jälkeen noin puolet siimaeliöiden rasvahapoista oli peräisin muovista, sanoo Taipale.

Lähde: Jyväskylän yliopisto
kuva: Pixabay / Ulrika Leone

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.