jounivainio

FM Jouni Vainio valittiin Loimun hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2021–2022 valtuuston syyskokouksessa 23.11.2019.

 

Pitkän linjan vastuunkantaja

Luottamusmiestehtävistä karttunut kokemus on antanut Jouni Vainiolle selkeän kuvan loimulaisten työelämän todellisuudesta.

Loimun uusi puheenjohtaja Jouni Vainio on näin talvikaudella tavoiteltu mies. Hän työskentelee Ilmatieteen laitoksen vanhempana meriasiantuntijana Sää- ja turvallisuusyksikön Meripalvelut-ryhmässä. 

– Päätehtäväni on Itämeren jäätilanteen seuranta talvimerenkulun näkökulmasta – siitä tiedottaminen ja sen ennustaminen, hän kertoo.  – Yhteydenottoja toimittajilta ja kansalaisilta voi sanoa talviaikana tulevan päivittäin, joskus jopa useita samana päivänä. Ja varsinkin ennen hiihtolomia ja pääsiäistä – siis aikoina, jolloin mielet halajavat jäälle, Vainio kertoo. 

Vainio on tehnyt jääasiantuntijan työtä runsaat kolmekymmentä talvea. Talvet ovat tänä aikana selvästi muuttuneet, entä työ?

– Ajan kuluessa selvin muutos tässä työssä on ollut tekniikan kehittyminen. Myös yhteistyön tekeminen yli maan rajojen on osa työn muutosta. Muutaman vuoden ajan olemme esimerkiksi tehneet Itämeren jääkartan yhteistyössä ruotsalaisten kollegojen kanssa vuoroviikoin, Vainio kertoo.

– Työelämän yleinen muutos näkyy myös omalla työpaikallani. Kun seuraa sivusta nuorempien kollegojen työtä, huomaa selvästi työn pirstoutuneisuuden sekä yksityis- ja perhe-elämään liittyvät asiat. Harva esimerkiksi enää asustaa vartin matkan päässä työpaikastaan, vaan työmatka kestää monella liki tunnin. Työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisesta on puhuttu paljon, ja sen muuttumisen huomaa myös. Ennen tehtiin työpäivän päälle työkavereiden kanssa kaikenlaista kivaa. Nykyään se on lähinnä sitä, että kun työt on tehty, niin painellaan kotiin ja siinä se.  

Puheenjohtaja ja luottamusmies

Puheenjohtajakokemusta Vainiolla on pitkältä ajalta: ennen Loimua hän toimi Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n puheenjohtajana vuodesta 2008 vuoden 2017 alussa toteutuneeseen liittofuusioon asti. Hän oli puheenjohtajakaudellaan aktiivisesti mukana viemässä liittofuusiota eteenpäin ja rakentamassa Loimua. Myös luottamusmiehen tehtävistä on karttunut pitkä kokemus. 

– Olen nyt toiminut Ilmatieteen laitoksella luottamusmiehenä parisen vuotta. Aiemmin toimin Meren­tutkimuslaitoksella sekä luottamusmiehenä että varaluottamusmiehenä toistakymmentä vuotta, hän kertoo. – Luottamusmiestehtävät antavat hyvää kuvaa siitä, millaista loimulaisten työelämä todellisuudessa on ja millaisia hankaluuksia siinä voi tulla eteen. Erilaisten käytännön tapausten kohtaaminen luottamusmiehenä antaa ajatuksia siitä, mihin edunvalvontaa pitäisi kenties suunnata. 

Omalla työpaikalla luottamushenkilöiden ja työnantajan välit ovat hyvät ja työnantaja edesauttaa tehtävässä toimimista. – Luottamusmiehenä olen oppinut tuntemaan myös muiden ammattiliittojen luottamushenkilöitä, ja se on avartanut näkemyksiäni edunvalvontaan liittyvissä asioissa. Loimussa taas olen tutustunut myös muiden työnantajasektoreiden ongelmiin, mistä on ollut hyötyä ja apua omassa luottamusmiehen tehtävässä.

Karttuneesta kokemuksesta ja näkemyksestä on hyötyä nyt puheenjohtajan pestissä. – Olin yllättynyt, kun minulta ennen syyskokousta kysyttiin, olenko käytettävissä puheenjohtajaksi. Koska sain melko vahvan tuen, lähden luottavaisin mielin tähän luottamustehtävään. Helena Herttuainen teki hyvän työn vetäessään Loimua edelliset kaksi vuotta ja toivon, että pystyn omalla kaudellani samaan. 

– Loimu on alun startin jälkeen nyt hyvässä toiminnassa: meillä on selkeä visio tulevaisuudesta ja strategia, jota noudatamme päivittäisessä toiminnassamme. Kun kolmea vanhaa liittoa lähdettiin yhdistämään, tavoitteena oli saada aikaan suurempi ja siten myös vaikutusvaltaisempi liitto. Tässä on myös onnistuttu, ja suuremman jäsenmäärän kautta olemme saaneet enemmän vaikutusvaltaa myös Akavassa, Vainio pohtii. 

jouni

Kouliintunut mediakasvo

Jouni Vainio on monelle meistä tuttu kasvo niin televisio- kuin sanomalehtiuutisista. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan tiedoista ja arvioista ovat talvikaudella kiinnostuneita sekä media että suuri yleisö. Monet toimittajat ovat yhteydessä säännöllisesti eli tekevät jutun jäätilanteesta noin kuukauden välein. 

–  Nykyään on paljon paikallisia radiokanavia, jotka haluavat kertoa kuulijoilleen jäätilanteesta, Vainio kertoo. – Tavallisilta kansalaisilta taas tulee pitkin talvea mitä erilaisimpia kysymyksiä. Useimmiten nekin koskevat jäätilannetta ja jään kantavuutta, eli voiko vaikkapa mökille saareen mennä jo autolla. Mutta myös kysymyksiä erilaisista oudoista jääilmiöistä tehdään. Tällainen oli esimerkiksi alkutalvesta Hailuodon rannoilla esiintyneet jääpallot tai -munat, joiden syntymästä antamani selitys levisi jopa The Guardianin palstalle.

Jouni Vainio on vuosien saatossa kouliintunut toimittajien kanssa toimimiseen. Ilmaston ääri-ilmiöiden lisääntymisen myötä kiinnostus Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoita kohtaan kasvaa edelleen. – Viime vuosina olemme saaneet myös koulutusta mediassa esiintymiseen, Vainio kertoo. – Asiantuntijaa ei tosin juurikaan yritetä jallittaa, vaan haastattelutilanteissa toimittajatkin antavat hyviä neuvoja. Myös he haluavat, että jutusta tulee hyvä.

– Nykyään uutisvirta on niin tiivis, että pienet mokatkin hukkuvat virtaan, eikä kukaan niitä enää huomenna muista. Usein jutun lukiessaan voi todeta, että kyllä ammattilainen saa hiukan epäselvistäkin vastauksista villakoiran ytimen esiin, ja silloin voi tuntea tyytyväisyyttä, Vainio toteaa. 

– Kaikkein paras palaute lienee urallani ollut se, kun vuosia sitten aamulla annoin aamupalapöydän äärestä puhelimitse suoran haastattelun Ylen Kemin aluetoimitukselle. Hetken kuluttua haastattelun loputtua puhelin soi ja toimittaja kertoi, että hänen oli pakko soittaa, koska oli saanut kuulijoilta heti kaksi soittoa, jossa kehuttiin haastateltavan olleen selkeäsanainen ja asiantunteva – silloin tuli hyvä mieli!

Lue Jouni Vainion ajatuksia Loimun suunnasta tästä.

Teksti: Anna Melkas, Kuvat: Veikko Somerpuro

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.