Lyhyesti

mars

Avaruudessa huolto- ja korjaustöitä tekevät kaikki astronautit.

 

Työkalu tukemaan astronautteja monimutkaisissa korjaustöissä

Euroopan avaruusjärjestö ESA on testannut VTT:n kehittämää työkalua osana koulutus- ja käyttöjärjestelmäänsä. Lisättyä todellisuutta hyödyntävä työkalu on kehitetty tukemaan astronautteja koulutuksessa sekä avaruuslennolla tehtävissä töissä.

Työkalu tukee tavoitetta opastaa monimutkaisissa huolto- ja korjaustöissä avaruuslennon aikana sekä niiden harjoittelussa ennen lentoa. Työkalun tekee ainutlaatuiseksi lisätty todellisuus eli AR (augmented reality). Astro­nautti saa ohjeet tekstinä, kuvina ja puheena Microsoft HoloLens-AR-laseihinsa. Nuoli osoittaa esimerkiksi suoraan huollettavassa laitteessa näkyvää vipua ja näyttää, mihin suuntaan sitä on käännettävä. 

– Kehittämämme työkalu vähentää inhimillisen erehdyksen riskiä ja nopeuttaa töitä merkittävästi. Työkalu hyödyntää lisättyä todellisuutta uudella tavalla, josta on hyötyä vaativissa, turvallisuuden tai talouden kannalta kriittisissä huolto- ja asennustehtävissä myös muilla toimialoilla, kuten kaivoksissa, paperitehtaissa ja ydinvoimaloissa, sanoo johtava tutkija Kaj Helin VTT:ltä. 

AR-työkalun merkitys kasvaa etäisyyksien kasvaessa avaruuslennoilla. Reilun puolen vuoden avaruuslentoa edeltää tällä hetkellä parin vuoden koulutus. Marsiin pelkkä yhdensuuntainen matka kestää yli puoli vuotta ja perillä on hallittava uudenlaisia olosuhteita ja uutta teknologiaa. AR-työkalun avulla astronautit voivat harjoitella Marsissa käytettävien laitteiden huoltoa ja korjausta pitkän avaruuslennon aikana.

Lähde: VTT
kuva: Pixabay / Aynur Zakirov

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.