Kolumni

Luottamustoimissa äitiyslomalla

Meitä vanhempainvapaalla olevia, pienten lasten vanhempia on ollut useampi Loimun eri merliluottamustoimissa. Hallituksen kokouksissa ilmapiiri on ollut lämmin ja vastaanottava vauvojen riemunkiljahdusten kaikuessa. Etenkin nyt koronan ja etäkokousten aikana on ollut ilahduttavaa, kun lapset ovat näkyneet ja kuuluneet monien arjessa. Välillä vähän hävettää, kun lapsella olisi paljon asiaa, mutta kokouskäytäntöjen harjoittelu on vielä lapsenkengissä. Silti olen ottanut hyvillä mielin lapseni mukaan ihan pienestä vauvasta saakka. Kun lapsi näkyy ja kuuluu, myös työelämä ymmärtää perhe-elämää. 

Siksi hämmennys oli suuri, kun huomasin, että laki ei jaa näkemystä siitä, että luottamustoimiin osallistuminen olisi hyvä asia myös vanhempainvapaiden aikana. Vanhempainpäiväraha lasketaan minimiin kokouspäiviltä, koska kokouspalkkiot lasketaan palkaksi ja tukea saa minimimääräisenä, jos saa palkkaa. Ironista on, että päivärahoja haettaessa kokouspalkkioita ei laskettu palkkatuloiksi, joka vaikuttaisi päivärahaan. 

Liittojen luottamustoimissa olevat eivät ota luottamustoimia vastaan saadakseen kokouspalkkiota. Kokouspalkkio on pieni korvaus kulutetusta ajasta, jota voi mennä jopa työpäivään verrattava määrä. Vaikka kokouspalkkio korvaisikin menetetyn päivärahan, niin byrokratiaa se lisää – kokouspäivältä Kela tulee perimään takaisin maksettuja etuuksia. Kokouspalkkion suuruudella ei ole merkitystä, se tulkitaan aina ansiotyöksi ja laskee aina tuen minimiin.

Tämä epäkohta on kertaalleen huomattu. Eduskunta käsitteli luottamustoimissa toimimista vanhempainvapaakauden aikana ja teki asiaan korjauksia; kunnalliset luottamustoimet eivät enää vuodesta 2019 ole pienentäneet päivärahaa. Suunta on oikea, mutta on olemassa muitakin luottamustoimia kuin kunnalliset tehtävät. 

Julkinen keskustelu kuitenkin velloo edelleen sen ympärillä, että äidit halutaan nopeasti takaisin töihin lapsia hoitamasta. Mene äkkiä, äiti, töihin, mutta älä vain ole mukana vaikuttamassa niihin edellytyksiin työelämässä, jotka parantaisivat tätä. Siksi ammattiliittojen luottamustoimissa pitäisi olla edellytykset toimia myös vanhempainvapaan aikana. 

Itse en jäänyt pois luottamustoimista, vaan jään odottamaan Kelan kirjettä. 

MERLI JUUSTILA, Valtuuston puheenjohtaja

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.